Oko 200 srednjoškolaca iz PG biće zaposleno tokom Akcionog dana

Unija srednjoškolaca Crne Gore (UNSCG) organizovaće 6. aprila „Akcioni dan“ tokom kojeg će oko 200 srednjoškolaca iz Podgorice raditi u državnom i privatnom sektoru šest sati za dnevnicu, najavljeno je iz te organizacije.
Objavljeno: 20. 03. 2017 - 17:34 Promjenite veličinu teksta: A A A

Iz UNSCG su podsjetili da se projekat „Akcioni dan“ sprovodi od 1968. godine u zemljama Zapadne i Sjeverne Evrope, a poznat je pod imenom „Action day“, odnosno „Social day“.

„Projekat uopšteno podrazumijeva da, tokom jednog dana, učenici širom zemlje dobiju priliku da određen vremenski period budu zaposleni na mjestu koje sami odaberu, ili koje im obezbijedi organizator projekta, bez obaveze da tokom ta 24 sata pohađaju nastavu u školi“, kaže se u saopštenju.

 Kako su kazali iz UNSCG za njihov posao, potrebno je sa poslodavcima unaprijed dogovoriti iznos dnevnice.

„Sve prikupljene dnevnice se uključuju u poseban fond pomoću koga se kasnije raspisuje konkurs koji za svoj cilj ima odabir, finansiranje, pružanje podrške i monitoringa jednom ili više projekata (u zavisnosti od prikupljenih sredstava) u matičnoj ili stranoj zemlji“, pojašnjava se u saopštenju.

Navodi se da projekti, koji bi imali mogućnost da konkurišu za novac, za cilj svog djelovanja moraju imati poboljšanje pozicije mladih kroz razvijanje njihovih kapaciteta i znanja.

„Budući da UNSCG ovaj projekat sprovodi po prvi put, vjerovali smo da je najbolje, zbog širine postojećih kapaciteta, projekat otpočeti samo na teritoriji Podgorice, a onda ga, ukoliko bude uspješan, već naredne godine realizovati na čitavoj teritoriji države“, kaže se u saopštenju.

 Iz UNSCG su kazali da će, zbog obezbjeđivanja održivosti projekta, načiniti ugovore o saradnji sa poslodavcima, kao i ostalim učesnicima projekta.

 „Novac prikupljen od dnevnica učenika, koji će raditi za vrijeme Akcionog dana, biće usmjeren na finansiranje projekata srednjoškolskih učeničkih parlamenata Crne Gore, koji su od važnosti za obrazovni sistem, razvijanje omladinskog aktivizma, suzbijanje diskriminacije, vršnjačkog nasilja, govora mržnje, te podizanje svijesti o drugim društveno važnim temama i pitanjima“, pojašnjava se u saopštenju.

Komentari: 0

Novi komentar