HD Laković: Grubo i neistinito nam je dodijeljena etiketa kriminalne grupe

Nakon što su iz Demokratske Crne Gore saopštili da su Investiciono-razvojni fond (IRF), Solo i HD “Laković” učestvovali u višemilionskoj prevari izvedenoj na štetu građana i države, iz HDL kažu da im je “grubo i neistinito dodijeljena etiketa kriminalne grupe neprovjerenim tvrdnjama”.
Objavljeno: 20. 03. 2017 - 18:12 Promjenite veličinu teksta: A A A

Oni su pojasnili da su IRF finansijska institucija, kao što su i banke.

“Za trgovinske lance imaju ponudu plasiranja novca sa kamatom i troškovima obrade kredita (nešto vrlo slično kreditu). Znači, ne doniraju nam novac, već nam ga daju na kamatu, i to na jako kratak rok od 120 dana. Kamata je veća nego kod poslovnih banaka, a posebno stranih. Ovo možemo u svako doba dati na uvid. Sav novac, koji smo sa kamatom uzeli od IRF-a, uvijek vratimo prije isteka roka od 120 dana. Ništa nam nije dato pod bilo kakvim povoljnostima Ili bez nadoknade. Pozajmili  smo novac sa kamatom za nabavku proizvoda kao jedinu namjenu, tako da država nije oštećena, već je naplatila svoj plasman novčanih sredstava. Na novac koji nam je pozajmljen i koji smo u cjelosti vratili, za kamate i obradu prošle godine smo platili skoro 200.000  eura. Toliko o tome da smo nekoga oštetili”, ističu iz HD Laković.

Nadalje navode da je kompanija Solo, koja posluje više od 22 godine, takođe domaća i jedva odolijeva napadima strane konkurencije.

“Naši potrošači su svjedoci da proizvode naše domaće kompanije kupuju po drastično nižim cijenama od uvoznih. HDL ima milionski promet sa proizvodima Sola koji 90% svoje proizvodnje plasira kroz HDL. U ugovoru, HDL se obavezuje da avansira proizvodnju Sola I time potpomogne povoljniju nabavku sirovina. Od prvoga dana našeg poslovanja mi radimo sa Solom, a tako će i ostati, jer je ključni dobavljač u kategoriji papira. Od prometa vrijednog par desetina hiljada, podigli smo promet kompanije Solo za više od 10 puta. Opštim pravilima obavljanja IRF aranžmana poput ovih (dokument je javan i dostupan na sajtu IRF-a) jasno nam se daje za pravo da možemo dobijati sredstva za postojeća i buduća potraživanja, isporučenu ili ugovorenu robu. Imajući u vidu da je papirna sirovina poput berzanskih roba, čeka se idealan momenat za njenu nabavku. Pošto smo većinski kupac Sola, naš odnos je praktično partnerski, a mi smo uključeni i u nabavku sirovina”, tvrde u HD Laković.

Ističu i da su sva tri pomenuta privredna subjekta čisto domaća.

“Hard diskont Laković ima cilj da bude najeftinija trgovina u zemlji, a i van nje. Za razliku od zemalja iz okruženja, u Crnoj Gori su dominantni domaći lanci. Koliko je to dobro za standard građana, govori primjer susjedne države Srbije gdje nema domaćih lanaca, već su dominantno prisutni strani lanci i gdje su cijene daleko veće nego u našoj zemlji. Time je standard građana znatno ugrožen, s obzirom na to da najveći dio primanja odlazi na trgovine u radnjama prehrane”, navode dalje u saopštenju.

Prema njihovim riječima, HDL je prepoznat kao “brana” od tih napada i divljanja sa cijenama.

“HDL je jedini lanac u našoj zemlji koji daje šansu ovim našim  proizvodima, inače najprodavanijim u svojoj kategoriji, što nedvosmisleno govori da nijesmo pogriješili sto smo odabrali naš, a ne strani brend. HDL se svojim načinom vođenja posla, podržavanjem domaćih proizvođača i samostalnim uvozima roba multinacionalnih brendova, za sada uspješno brani od napada. Naša kompanija je na bijeloj listi poreskih obaveznika. Jedna je od najbrže rastućih kompanija u Crnoj Gori. Trenutno zapošljavamo oko 705 radnika, a do kraja godine zapošljavaćemo preko hiljadu, imajući u vidu da je u toku izgradnja dva trgovinska centra. Ponosni smo što su i naše domaće firme, koje su nas pratile, takođe i same porasle”, ocjenjuju iz HDL.

Demokratama su poručili da ih “ostavite da rade njihov posao”.

“Naša kompanija očekuje od vas i vaših kolega, koji imaju iskustvo u privredi, da nam daju konstruktivne savjete i ideje kako da unaprijedimo naše poslovanje na zadovoljstvo i korist svih”, zaključuju iz HD Laković.

Komentari: 4

nick jagger

20. 03. 2017 - 18:51

Ja mislim da je od IRF-a samo HD Lakovic posteniji. Cuvene su price koliko je malih proizvodjaca na rubu propasti zbog postene poslovne politike lakovica i njima slicnih... ali ono sto me je obradovalo jeste to sto su postali i drzavni interes. BRAO!
Mila K

20. 03. 2017 - 19:38

nesto sto je bilo politicarenje sinoc, danas je Lakovic ovako losim opravdanjem pretvorio u ozbiljnu krizu i rizik... gdje su ovi ljudi ucili u kafani da je zdravo pucati u sebe i jos zakaciti irf, a ne dokazati patriotizam...
Guest_26696

20. 03. 2017 - 19:41

,,NARODNI " PRESTAVNIICI NEMORAJU DA VODE RACUNA STA RADE I STA PRICAJU . SAMO MORAJU PRIMITI PLATU
kimi

20. 03. 2017 - 23:26

Pa sto ih ne tuzite ,ako iznose neistine...ovo je vec 2 -ga afera povezana sa vama,prije ove ona sa trgovcem vocem i utajama poreza...izglda opet klanovi vlasti krenuli jedan na drugog....
Novi komentar