Reagovanje Demokrata na saopštenje IRF-a

Današnje saopštenje Investiciono-razvojnog fonda neodoljivo podsjeća na saopštenja Demokratske partije socijalista Crne Gore. Navedeno ne čudi, ako znamo da ga je potpisao jedan od najodanijih vojnika Mila Đukanovića, akter afere “Snimak", Zoran Vukčević, koji je nagrađen mjestom direktora IRF-a, navodi se u saopštenju Demokrata dostavljenom Portalu Analitika.
Objavljeno: 20. 03. 2017 - 20:22 Promjenite veličinu teksta: A A A

Saopštenje prenosimo integralno:

"Kada god otkrijemo neku višemilionsku prevaru na štetu građana, a u korist privilegovanih pojedinaca iz vlasti i kriminalnih struktura, automatski bivamo označeni za neprijatelje države. Tako je bilo i kada smo procesuirali slučajeve "Limenka", "Carine", "Bazar", "Delta, "Verige", "Domen.me", "Duvanski", "pale garancije", "Kamp na Zlatici", a da ne govorimo o čuvenim "budvanskim slučajevima". Nikako da gospoda iz DPS-a shvate da nije mjera patriotizma krasti, već davati za opšte dobro. Nijesu izdajnici oni koji ukazuju na krađu i prevaru. To su patriote. Izdajnici su oni koji podrivaju opšte dobro zarad ličnog interesa. Izdajnici su oni koji priznaju da su šefovi i članovi organizovanih kriminlanih grupa. Izdajnici su oni koji uzimaju državljanstvo "drugih zemalja" kako bi izigrali pravdu u svojoj državi. Vi, gospodo iz Dps-a, ne napadate svoju državu. Vi svakim danom izdajete Crnu Goru i sve nas, a posebno naša buduća pokoljenja.

Umjesto uobičajenih napada koje ste iznijeli na račun Demokrata, bez ijednog dokaza, trebalo je da odgovorite na sljedeća pitanja: Zašto privilegovanim kompanijama koje imaju monopol na tržištu upumpavate desetine miliona eura i dovodite ih u privilegovan položaj? Zašto narušavate tržišne principe i omogućavate monopol? Kako višemilionski dužnici, saglasno ugovorima, postaju višemilinski dobitnici? Zašto ugovorima definišete fiktivne obaveze, koje nemaju uporišta u logici, obimu poslovanja i djelatnosti samog preduzeća? Kako dužnik postaje dobitnik? Zašto ugovore sklapate pod oznakom tajno, kada za to nemate uporište u Zakonu? Od koga krijete podatke i dokumentaciju? Zašto krijete dokumentaciju od nevladinih organizacija, ako je sve čisto? Zašto vas optužuju da ste jedna od najnetransparentnijih institucuja? Koji od proklamovanih ciljeva IRF-a ostvarujete ovakvim poslovanjem? Ima li čovjeka u Crnoj Gori koji ne bi osnovao firmu, kada bi ga drzava ovako podržavala, privilegovala i stavljala u monopolistički položaj? Gdje u zakonskim okvirima nalazite uporište za ovakvo "subvensionisanje" privilegovanih preduzeća?

Gospodo iz IRF-a, iz vašeg reagovanja proizilazi da je Zahtjevom od 23.02.2016. godine, HD “Laković” apliciralo za faktoring aranžman kod IRF-a, ne bi li obezbijedilo sredstva za isplatu dugovanja prema DOO “Solo”, proizvođaču papirne galanterije iz Podgorice. Tom prilikom je, kako tvrdite HD “Laković” dostavio urednu dokumentaciju u kojoj su bile priložene fakture, ali ne navodite o kojim fakturama je riječ i na koliki iznos sredstava su te fakture.

Ističete da je ugovor o faktoringu sa HD “Laković” potpisan 10. marta prošle godine, ali ne navodite uslove pod kojima je ugovor zaključen, niti ukupan iznos odobrenih sredstava, za čije je korišćenje, nakon isteka ugovornog perioda, HD “Laković” uplatio kamatu od čitavih 17.000 eura.
Tvrdite da ste sprovedenim ugovorima o cesiji upravo podržali malog proizvođača papirne galanterije DOO “Solo” iz Podgorice. Na osnovu kojih kriterijuma ste se opredijelili za podršku baš tom preduzeću, očekujemo da upoznate javnost. Uradili ste to tako što ste tom preduzeću omogućili da svoja navodna potraživanja od preko milion eura, iz sredstava IRF-a, naplati u roku od dan ili dva od ispostavljanja fiktivnog avansnog računa prema HD “Laković”. Jasno je da je to preduzeće svoju likvidnost održavalo na način što je za sebe zadržavalo svega oko 10% od uplaćenih sredstava IRF-a, a ostatak sredstava od preko milion eura istog dana uplaćivalo, nikom drugom do njegovom dužniku HD “Laković”.

Kažete da o načinu saradnje između HD “Laković” i preduzeća “Solo” nijeste imali uvida, ističući da nije to posao IRF-a.  Ako je to tako zašto se plašite da Specijalni državni tužilac posjeti vaše prostorije i prostorije dvojice ostalih aktera, pročešlja vašu dokumentaciju, utvrdi činjenično stanje i preduzme mjere iz nadležnosti tog tužilaštva. U tom slučaju pečat “TAJNO” vam neće predstavljati nikakvu sigurnost.
Odmah saopštite javnosti: koliko ste miliona eura upumpali putem faktoringa od 2011. godine, kompanijama bliskih Demokratskoj partiji socijalista Crne Gore, posebno u periodima predizbornih i izbornih kampanja u Crnoj Gori? Kažite nam: kako je moguće da neko ko ne pravi razliku između pravog i fiktivnog računa može da raspolaže milionskim sredstvima Investiciono razvojnog fonda? Kako je moguće da jedna ozbiljna institucija odobrava višemilionske aranžmane privilegovanim pojedincima i kompanijama i to za proizvodnju toalet papira, a da pri tom ne uzima u obzir zakonitost poslovanja između dva subjekta čije obaveze preuzima? Da li postoji i jedna država na svijetu koja ne bi odmah odreagovala nakon vašeg saopštenja o aktivnostima i radnjama koje ste preduzimali unazad šest godina? Samo sadržaj vašeg saopštenja je dovoljna inicjalna kapisla Specijalnom državnom tužilaštvu da pokrene postupak.

Ima li ijednog čovjeka u Crnoj Gori koji bi povjerovao u istinitost vaših navoda kada zna da ste svaki papir, pa čak i onaj rukom napisan, označili oznakom “TAJNO”. Nema tog subjekta koji zakonito posluje sa višemilionskim sredstvima, a kojem dokumentacija nije u svakom trenutku dostupna svakom zainteresovanom subjektu. To je od vajkada i svuda, a ponajviše u Crnoj Gori, bilo i biće mjerilo poštenog, transparentnog i zakonitog rada.

Vi imate problem sa Svjetskom bankom, koja je u svom dokumentu jasno saopštila da "postoje slabosti u nadzoru i upravljanju IRF-om". Jesu li i oni neprijatelji Crne Gore?" 

Komentari: 1

Mila K

21. 03. 2017 - 16:22

hehehehe bilo je zanimljivo saznati da su DPSovci pustili dokumentaciju koja je izazvala ovako smijesno opravdanje IRF-a, njegovog predsjednika Borda. hehehe onda je njegovo optuzivanje za manjak patriotizma nepravilno usmjeriti na Demokrate, vec su mu kafanski i partijski mnogo blizi ti koji su dostavili dokumentaciju politickoj partiji a da bi ga kao interno oburdali. Kako ce DRI to u reviziji sve da vidi, ono ima da prsti od pravilnog rada taman koliko komercijalna revizija koja je vec zavrsila kontrolu a nije ni procitala stvarno stanje stvari.
Novi komentar