Sedmi Internacionalni salon vina Monte vino: Do posljednje kapi

Sedmi Internacionalni salon vina Monte Vino, održan prošle nedjelje u podgoričkom hotelu Hilton, zasigurno se može smatrati najprestižnijom vinskom manifestacijom kod nas, te zaista značajnim regionalnim događajem koji je zaokupio pažnju poštovalaca vina. U svakom slučaju, ovaj hedonistički „samit na vrhu“ upisao je par dana dobrog provoda za sve posjetioce koji su u izboru degustacije imali jedinstvenu ponudu od 550 vinskih etiketa. A to već, priznaćete, uopšte nije mala stvar…
Objavljeno: 24. 03. 2017 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Zapravo, da stvari budu jasnije, 7. Internacionalni salon vina Monte vino je u vrijeme svog dvodnevnog trajanja, uz prisustvo više od 140 izlagača, raspolagao sa najvećim brojem nasmijanih lica, zacrvenjelih obraza i očiju koje se cakle nego ijedno drugo mjesto u Crnoj Gori. A to je, naravno, sasvim dovoljan razlog za priču.

Tek, one predivne vinske čaše sa dugom tankom stopom kao da su srasle uz ruke posjetilaca Salona u Kristalnoj dvorani hotela Hilton. A svaka degustacija otvarala beskrajne mogućnosti novog ukusa, nove priče, sasvim novog doživljaja.

img-1695

U vinu je istina: Čuvena latinska izreka “in vino veritas” ili u vinu je istina, oduvijek je zvučala oslobađajuće, a ispijanje vina samo lagano uklanjalo prepreke uzdržanosti. Samim tim, već nakon prvih kušanja vina žamor u dvorani nije jenjavao, a razmjena utisaka samo ličila na prepirku, a u stvari pretpostavljala onu inicijalnu kapislu za početak druženja. U svakom slučaju, sasvim dobra atmosfera je predstavljala  epilog ovakvog reda stvari.

Ponajprije iz razloga što je poznato da je crnogorski Internacionalni salon vina za samo nekoliko godina prešao put od skromne manifestacije do regionalnog događaja vrijednog pažnje.

Osim onog poslovnog dijela priče, a koji se odnosi na predstavljanje noviteta, razmjene kontakata, prezentacija i učešća u organizovanim radionicama, Salon je definitivno bio sjajno mjesto za druženje.

A i činjenica da je za svo vrijeme održavanja manifestacije primjećeno prisustvo istaknutog italijanskog novinara i sommelijera Bartolomea Leporija, sasvim dovoljno govori ne samo o značaju događaja, već i u prilog pozitivnoj atmosferi.

img-1708

Kamnik: Već prva degustacija kod jednog od centralnih stolova, rezervisanog za makedonsku vinariju Kamnik, bila je dovoljna da priča krene. Doduše, uz nekoliko kapi jednog aperitiva ove vinarije potpisane kao Bojkovčanka, berba 1985. godine, zapravo rakije od dunje, apsolutno prestižnog pića, koje se još uvijek distribuira u malim količinama. Uostalom, ova vinarija smještena u Vardarskoj dolini i jednom uzvišenju sa pogledom na Skopje, već je prilično prepoznata u svijetu vinara. I tako se stiže do jednog od njihovih popularnijih proizvoda, vina Moltepulciano, za koje su i sami Italijani bili iznenađeni – kako je to Makedoncima pošlo za rukom da stvore.

No, sa njihovog izložbenog stola mnogi su posegli za novitetom Pinot Noir, ali i za njihovim najčuvenijim vinom Vranec. Ovo vrhunsko vino, od 16,3 procenta alkohola, prodaje se po cijeni od 62 eura i, bar prema mišljenju okupljenih znalaca, tako je izbalansirano da baš i nemate osjećaj da pijete tako jako vino. A i da poslije ispijanja ovog vina teško da poželite neko drugo. Uz napomenu da je samo flaša ovog vina teška 800 grama, te čak i kad se popije ostavlja utisak da je puna. Dakle, potpuno optimistična varijanta.

Plus, njihov Shiraz, koji je trenutno  i prema osvojenom trećem mjestu u svijetu, jedno od najboljih vina ove sorte. 

img-1714

Vinska iznenađenja: Dalje, iznenađenja su se ređala. U prvom redu onaj Shardone Savine, novsko vino koje je zaokupilo pažnju mnogih i, baš kod mnogih, ostavilo dobar ukus.

Uz ovo, i vina iz Srbije, poput vojvođanskog Erdevika ili onog iz vinarije Lastar, ostavili su dobar utisak i zasigurno bila pozitivno primjećena.

Pa, Amarone, crno vino od 36 eura, onda Pinot Grigio ili Riserva Chianti, kao predstavnici čiste klasike. Uostalom, Italijani su se kod nas predstavili sa 15 izlagača i bili apsolutno nezaobilazni.

Iz Istre je stigla vinarija Damjanić sa svojom malvazijom, ali i muškatom žutim. U tom ćošku ove hrvatske vinarije okupljali su se mnogi i ona je bez sumnje zaslužila veliku pažnju poznavalaca vina i posjetilaca Salona. A i puno simpatija.

Stručnjaci su, za ovo izdanje Internacionalnog salona vina Monte vino, kao najbolje ocijenili vinariju Vučinić.

img-1725

Crnogorska vinarija Plantaže nije učestvovala u ocjenjivanju, ali je oko njihovog stola stalno bilo kušača vina. Valjda po principu, šta je sigurno, sigurno je…

Na Salonu su predstavljena i austrijska vina Zahton, ali i proizvodi firme G3spirits u čijoj ponudi su bili viskiji kojih još nema u Crnoj Gori. Posebno, G3spirits je predstavio jednu od najčuvenijih svjetskih marki šampanjca Piper – Heidsieck, inače zvanićnog pića prestižnog filmskog festivala u Kanu.

Naravno, nikako ne treba zaobići ni promociju ruske votke Ivan Grozni, za koju važi samo da su joj se mnogi silno obradovali.

Na kraju, bilježi se i posjeta, pa od onih 2650 štampanih ulaznica, slabo da je išta ostalo.

Biće i da je to prošlo kao i sve sa što ide sa vinom. Do posljednje kapi…

Željko VUKMIROVIĆ

Komentari: 0

Novi komentar