Nova analiza krvi otkriva hroničnu bolest tri godine unaprijed

Američki naučnici ustanovili su da je, formulom kojom se kombinuju životna dob pacijenta i podaci dobijeni analizom uzorka krvi, u gotovo 80 posto slučajeva moguće otkriti koliki je rizik pojedinca da oboli od neke hronične bolesti tri godine prije pojave simptoma.
Objavljeno: 23. 03. 2017 - 15:35 Promjenite veličinu teksta: A A A
Nova analiza krvi otkriva hronicnu bolest tri godine unaprijed

Zahvaljujući jednostavnom testu kojim se kombinuju navedene informacije, tri godine prije pojave simptoma moguće je otkriti potencijalno najčešću hroničnu bolest od koje bi pojedinac mogao oboljeti, objasnili su naučici predstavivši rezultate istraživanja na godišnjoj konferenciji američkih kardiologa koja se održala u Vašingtonu.

Novim krvnim testom može se predvidjeti razvoj bolesti poput dijabetesa, zatajenja bubrega ili srčanog mišića, koronarnih i pulmonarnih hroničnih bolesti, hronične fibrilacije srčanog atrijuma, srčane aritmije, infarkta, demencije ili moždanog udara.

"Koristili smo formulu u kojoj smo koristili životnu dob pacijenta i rezultate krvne analize da bismo dobili indeks koji smo nazvali Intermountain Chronic Disease Risk Score (ICHRON). Cilj nam je bio stvoriti klinički koristan test koji je jednostavno provesti i koji omogućuje da se ljekari opšte prakse ne opterećuju dodatno", rekla je glavna autorka studije, Hajdi Mej iz Medicinskog instituta za srce Intermountain u Solt Lejk Sitiju.

"Nadamo se da ćemo ovim jednostavnim testom uspjeti otkriti koja se potencijalno najčešća bolest kod pojedine osobe može razviti. Želimo je pravovremeno otkriti i započeti s presonalizovanom terapijom", kazala je ona.

Mej i njene kolege kolege u istraživanju su iskoristili podatke o grupi muškaraca i žena dobrog zdravlja bez hroničnih bolesti u anamnezi, koji su otišli na rutinski pregled kod ljekara opšte prakse.

Kod žena s visokim ICHRON-om rizik od dijagnoze neke hronične bolesti u roku od tri godine bio je 11 puta viši nego kod onih s nižim ICHRON-om.

Razlika kod muškaraca bila je 14 puta viši indeks. Tri godine nakon obavljenog testa kod sedam posto od 98,711 žena i devet posto od 45,543 muška pacijenta razvila se neka hronična bolest. Najčešće se radilo o dijabetesu i koronarnoj bolesti.

Osobe kod kojih je ustanovljena veća opasnost od razvoja neke potencijalno smrtonosne bolesti dobile su savet da češće posjećuju ljekara, da izmijene životni stil, da započnu vježbati, da se zdravije hrane i, ako su pušile, da prestanu. (n1)

Komentari: 0

Novi komentar