Nakon odluke Ustavnog suda o naknadama: Vladu više ne boli glava

U krugovima bliskim Vladi, kako saznaje Portal Analitika, očekuju da Ustavni sud zakon kojim su naknade uvedene proglasi neustavnim. U prevodu, to bi značilo da će žene koje sada primaju naknadu i dalje primati, s tim što će parlament svako malo moći da ih smanjuje (teorijski i da ih povećava), ali da nijedna druga više to pravo neće moći da ostvari.
Objavljeno: 27. 03. 2017 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Da li je odlukom Ustavnog suda – da je smanjenje nadokanadam majkama ustavno - stavljena tačka na cijelu priču? Posebno nakon odluke majki, koje su više od 20 dana protestovale, da se raziđu?

Pitanje na koje je u ovom trenutku teško dati odgovor. Ustavni sud je odluku donio u petak. Sudije nijesu bile jednoglasne. Majke su najavile novo okupljenje za petnaest dana.

Ipak, prema informacija kojima raspolaže Portal Analitika, teško da od smanjenja nadoknada za majke Vladu može više zaboljeti glava. Tome su, osim Ustavnog suda, doprinijele i majke -  da ih je na platou bilo malo više od par stotina i pregovaračke pozicije bi im bile drugačije.

24markovicOčekivana odluka Ustavnog suda: U prvoj reakciji, premijer Duško Marković kaže da je za njega odluka suda očekivana.

"Ona je zasnovana na Ustavu i to je potvrda da Vlada nije povlačila neustavne i nezakonite poteze. Kao predsjednik Vlade i kao pravnik to ne bih sebi dozvolio. Dakle, sve prakse i standardi pokazuju da nijedno pravo ne može u svom nominalnom iznosu imati zagarantovanu poziciju. To ne može imati ni penzija, ni zarada, ali ni socijalna naknada", kazao je on novinarima.

Ima pravnika koji se sa njim ne bi saglasili, posebno u dijelu koji se odnosi na odluku da se naknade koje su prvo bile definisane kao doživotne preimenuju u mjesečne. Sudije Ustavnog suda nijesu bile jedinstvene čak u stavu -  da li je odluka suda uopšte ustavna ili ne.

Posebno, ključno pitanje je što ćemo sa osnovnim zakonom, kojim su naknade i uvedene. I on se konačno našao pred Ustavnim sudom, no sva je prilika da ćemo sačekati da se o njemu izjasne.

draskovic

Ima li pritiska na Ustavni sud: Ni smanjenje nakanada u prvi mah nije bilo prioritet za Ustavni sud, Predsjednik Ustavnog suda Dragoljub Drašković za RTCG je kazao da oni imaju svoje rokove i sve ostalo doživljavju kao pritisak. Kada su, ipak, vidjeli da je đavo odnio šalu i da se majke neće razići dok ne čiju što o tome misle oni koji u svakoj normalnoj državi važe za vrhovne pravne autoritete, odlučili su da se pozabave tim pitanjem.

Pod pritiskom ili ne, sudije su na sjednici u petak imale različite stavove o tome može li se raspravljati o smanjenju a da se prije toga ne raspavlja o osnovnom zakonu kojim su naknade uvedene.

Su­di­ja Mi­o­drag Ilič­ko­vić kaže da se u slu­ča­ju „na­o­pač­ke kre­nu­lo”. On je za­pi­tao ima­ju li ika­kvu prav­nu sna­gu od­red­be ka­sni­je do­ni­je­tog za­ko­na, ko­ji­ma se mi­je­nja­ju even­tu­al­no ne­u­stav­ne od­re­be, ci­je­ne­ći da bi iz­mje­ne za­ko­na tre­ba­lo raz­ma­tra­ti sa osnov­nim ak­tom jer se po­sta­vlja pi­ta­nje da li će se tu­ma­či­ti za­kon da su maj­ke „ste­kle” pra­vo po za­ko­nu iz 2015. godine, upr­kos prav­noj mo­guć­no­sti da se to pro­gla­si ne­u­stav­nim.

Nje­go­vo je mi­šlje­nje da je Ustav­ni sud po slu­žbe­noj du­žno­sti tre­ba­lo da dje­lu­je u ovom slu­ča­ju, od­re­di pri­vre­me­ne mje­re i spri­je­či bi­lo ka­kve is­pla­te dok ne do­ne­se stav o za­ko­nu ko­jim su na­kna­de pri­pi­sa­ne.

Većina je imala suprotan stav, tako da je prvi zakon još na čekanju. A kako će se izaći iz ovog pravnog galimatijasa, razne su procjene.

Šta dalje: Magistrica prava Angelina Šaranović za Portal Analitika kaže da je sada teško očekivati da Sud proglasi zakonom kojim su naknade uvedene neustavnim, jer je odlučujući da Vlada može da umanji naknade, posredno priznao da majke na njih imaju pravo, ali u iznosu koji može podleći korekcijama. U tom slučaju Zakon iz 2015. ostaje na snazi (majke imaju prava).

Ona objašnjava da je Ustavni sud bio u poziciji  da, pozivom na član 36 Zakona o ustavnom sudu, pokrene postupak ocjene ustavnosti Zakona iz 2015. prije nego što je donijeto ijedno rješenje o pravu na naknadu.

„Donoseći odluku o neustavnosti tog Zakona bi spriječio nepravednu primjenu, po mom mišljenju, diskriminatorskog Zakona, kazala je ona.

Ustavnopravni smisao zakona: Pravnici koji podržavaju odluku Ustavnog suda, ističu, da se ta dva zakona ne mogu dovoditi u vezu u ustavnopravnom smislu. U krugovima bliskim Vladi, kako saznaje Portal Analitika, očekuju da Ustavni sud zakon kojim su naknade uvedene proglasi neustavnim. U prevodu, to bi značilo da će žene koje sada primaju naknadu i dalje primati, s tim što će parlament svako malo moći da ih smanjuje (teorijski i da ih povećava), ali da nijedna druga više to pravo neće moći da ostvari.

Ima i onih strčnjaka koji smatraju da sve ovo nema nikakve veze sa pravom. Profesor Đorđije Blažić je ustvrdio da je odluku dobio politički Ustavni sud.

strajk-majke2Drugo je pitanje što majke dalje planiraju i mogu li uopšte bilo što da urade. Kako reče Željka Savković, idu da se odmore i ponovo će se okupiti za 15 dana.

"Na prvom sljedećem protestu ću se pojaviti i kao majka i kao potpredsjednica Radničke partije. Na protestima očekujemo članove partija i iz vlasti i iz opozicije, sve one koji misle da su Crnoj Gori potrebne promjene", kazala je Savković. Ona je rekla da će ti protest trajati sve dok se nešto ne promijeni. Vladini zvaničnici su u više navrata saopštili da i iza ovih protesta stoji opozicija i da DF organizuje majke.

Kad politika umiješa prste i pravo i pravda padaju u vodu – gledali smo od donošenja zakona do dana danas.

Vesna RAJKOVIĆ NENADIĆ

 

Komentari: 13

Guest_56752

27. 03. 2017 - 01:45

Znaci sad majke DF idu u cisto politicki protest . Znaci DF je dobio " razlog " da opet pokusa ulicom da smjeni vlast i vodje spasi od neminovnog suda i Spuza zbog pokusaja terorizma . Drzava mora da se brani i vise nema intervencija Stankovica . Jer stvar je jasna . DF uz podrsku Rusije ide do kraja . Ili ce dobiti vlast ili Spuz . Pa neka drzava vidi sta joj vise odgovara . Ps . Putin juce jedinog opozicionara strpa u bajbok i niko ni rijeci . Cudno za tako demokratsku zemlju . Nema tamo da VDT izda obavezujuci akt Putinu da ne hapsi opozicionare !
kot

27. 03. 2017 - 07:32

naravno da se naknade mogu korigovati nijesu fiksne kao ni plate ni penzije sve se moze korigovati . konkretno ja radim u drzavnoj upravi 12 godina i do sada mi je plata smanjena 3 x po 7% !!! i sto da radim ?? na ulicu da izadjem i ostavim đecu same kuci i ne postujem odluku o radnom vremenu i da me nema na posao ? poslije 3 dana bih dobila otkaz i zato zene kuci za sve postoji papir koji trpi sve !!! a da je srece pa kao sto je godpn. Putin uradio sa njihovim opozicionarima !! nema na ulicu i zatvaranje saobracajnica ! i da je njemu neko prijetio kao nasim politicarima i gradjanima i da se ne pojavljuje u parlament ovoliko dugo a naraod ga je izabrao da ga predstavlja u parlament a ne na ulicu ...niti bi plate primili niti bi bili vise đe jesu !!! BOG NAM U POMOĆ
Samo pitam...

27. 03. 2017 - 11:38

... dali su moja žena, i moja đeca (dvoje) nešto manje vrijedna od majki s'troje đece..??? Nijesam protiv pomoći, ali treba svaka majka i dijete biti stimulisano... A zašto nebi to išlo 20,30 ili 50 po đetetu..? Šta sa majkama kojim je umrlo dijete i mnogo puta što i zašto..?
Rognelaže

27. 03. 2017 - 08:50

Bože dragi što je naš Ustavni sud ažuran i vrijedan!? Umjesto da momentalno reaguju na očigledno primitivan i diskriminatorski zakon, da ga stopiraju i onemoguće njegovu primjenu, oni to tek sad po principu "polak-lako, lakoj lane diri-diri dane" pa će država decenijama osjećati njegove posljedice!
BA

27. 03. 2017 - 09:02

Sa ovim togama liče na katoličku inkviziciju.Otkad je ovo tradicionalna nosnja Crnogoraca :))))
HA

27. 03. 2017 - 15:42

E ne no ce dzamadan I dokoljenice.
Čitajući sve stručne analize..

27. 03. 2017 - 10:00

...I OSTALE "BESMISLICE-SMICALICE"da oprostite-a izvinite..meni se čini-da je ,ipak ,samo,jedna istina..."ŠTO JE KROMPIR(krtola)KRUPNIJI-TO JE SELJAK GLUPLJI..."?
Slucajni turista

27. 03. 2017 - 12:23

Ne treba covek ni da je student prava pa da shvati koliko je "ustavan" I zakon i smanjenje naknada.Prava majkama sa troje i vise dece treba urediti Zakonom o socijalnoj i decijoj zastiti i to pravo ograniciti dok deca ne navrse 18 godina (26 ako studiraju) sto je I praksa kad su u pitanju neka druga primanja (porodicne penzije).Ali nek izvinu majke,penzija za troje i vise djece nije predvidjena ni jednim pravnim sistemom i kao takva nije prepoznata u uporednom pravu.Pravo na penziju je kategorija radnog odnosa,ona je rezultat godina zivota i staza osiguranja i to su jedini kriterijumi za dobijanje penzije.Sve ostalo je idiotizam i puka demagogija.Znam da se zivi tesko u CG ali zivi se tesko I u ostalim zemljama regiona i jugoistnocne evrope pa nikome nije palo na pamet da to resi tako,jer bi to prosto oduvalo penizoni fond.To je jedna politicka manipulacija i kao takva treba biti stavljena van pravnog sistema.
angelina

27. 03. 2017 - 13:14

Ustavnu kategoriju iz člana 73 Ustava Crne Gore ("Država stvara uslove kojima se podstiče rađanje djece.") treba štititi Zakonom o socijalnoj i dječijoj zaštiti kojim će se djeci, a ne majkama, dati pravo na dječiji dodatak u određenom iznosu, uz ispunjenje ostalih relevantnih uslova (socijalno stanje, zaposlenost roditelja...). To pravo bi trebalo da je slično pravu koje iz prava na porodičnu penziju crpe djeca do navršenih 18/19 godina odnosno do 24.godine ako se školuju.
Građanka CG

27. 03. 2017 - 14:39

"Na prvom sljedećem protestu ću se pojaviti i kao majka i kao potpredsjednica Radničke partije. Na protestima očekujemo članove partija i iz vlasti i iz opozicije, sve one koji misle da su Crnoj Gori potrebne promjene", kazala je Savković. E, svašta! Sad se još jednom vidi da su protesti "majki" bili ČISTO POLITIČKI.Iznudile su status kvo za naknade i još jednom je potvrđeno DA JE TAJ ZAKON NEPRAVEDAN. Pa će još Savkovićka da poziva na "promjene". PROMJENE SE REGULIŠU U PARLAMENTU, ako NIJESI ZNALA, a ne na ULICI!
RAŠO

27. 03. 2017 - 16:07

Ko je i kad izabra za presjednika radničke partije ovu Savković, vjerovatno ona sama sebe . Ovako ratobotna pravi je predstavnik DF-a. Kad je toliki patriota što pođe u penziju tako rano u punoj snazi, a mogla je raditi i doprinositi Crnogorskom zdravstvu, nego izgleda hoće da se dokazuje kao političar a i rođena je za revolucionara.
Baš su se nervirali

27. 03. 2017 - 16:21

Vladu ionako ne boli glava-nizašto, bila odluka Suda ovakva ili onaka.
oj mileva

13. 04. 2017 - 11:31

Zabole njih . ququruz . mislim strana leva Doduse taj sexualni prtihod ne postoji gotovo nidje ni u bogatijim drzavama ali ko ih je terao da daju . Trebali su prvo preracunati .
Novi komentar