Ljubljana ima rješenje za situaciju u EU?

Slovenija se založila da bude dio prvog kruga moguće Evrope u više brzina, koju žele neki evropski zvaničnici da bi se podstakla Unija poslije Bregzita.
Objavljeno: 28. 03. 2017 - 23:02 Promjenite veličinu teksta: A A A

To je sve izazvalo nezadovoljstvo istočnoevropskih zemalja.

"Nacionalni interes Slovenije u slučaju jedne Evropske unije sa više brzina bio bi da bude među zemljama koje brzo napreduju", rekao je predsjednik Slovenije Borut Pahor na konferenciji za novinare u Ljubljani sa svojim poljskim kolegom Andžejom Dudom.

Pahor i Duda sastali su se danas u predsjedničkoj palati u Ljubljani

Pahor je ipak rekao da bi više volio scenario po kome bi se svih 27 članica EU integrisale istom brzinom i da ne razmatra opciju različitih puteva osim ako nedostatak konsenzusa ne spriječi da se ide više ka integraciji.

Poljski predsjednik čija zemlja je već čvrsto odbacila svaku ideju Evrope u više brzina, pozvao je juče na otpor separatističkim tendencijama stvaranja neke vrste klubova unutar EU.

Poljska i Slovenija ušle su u EU 2004. sa još šest zemalja bivšeg komunističkog bloka.

Tezu o Evropi u više brzina promovišu Pariz i Berlin da bi podstakli EU poslije potresa Bregzita, ali to nailazi na otpor više zemalja istočne i centralne Evrope. Te zemlje strahuju da će biti isključene iz elitnog "kluba" Unije zbog svog čestog protivljenja projektima Brisela.

Izvor: b92.net

Komentari: 0

Novi komentar