Tri ideje za brz i zdrav doručak

Svaki dan bi trebalo početi sit. Ljudi su često u žurbi pa ne stižu da razmišljaju o prvom obroku dana. Ipak, doručak je zaista najvažniji.
Objavljeno: 31. 03. 2017 - 10:35 Promjenite veličinu teksta: A A A
Tri ideje za brz i zdrav dorucak

Ovih nekoliko savjeta pokazuju kako na brzinu mogu da se pripreme zdravi i jednostavni obroci za što kvalitetniji početak novog dana.

1. Jaje - omiljena namirnica

I nutricionisti se slažu da su jaja jedan od najkorisnijih prehrambenih proizvoda. Mogu da se pripreme na bezbroj načina, a najjednostavniji je kuvanje, koje traje oko tri minuta.

Ako želite da pripremite savršena meko kuvana jaja, potrebno je da prije samog kuvanja napravite rupicu na ljusci jajata. Višak vazduha će izaći napolje, što će spriječiti pucanje. A dok se jaja kuvaju, na brzinu napravite ukusnu sezonsku salatu sa sirom.

2. Žitarice - osnova svake ishrane

Dan može da se započne i žitaricama. Važno je da se odaberu one žitarice koje sadrže vlakna i proteine, pošto one duže održavaju osjećaj sitosti.

Jedna od najzdravijih žitarica je zob. Kaša od zobenih pahuljica može da se pripremi sa toplim mlijekom ili sa jogurtom. Kome se ne sviđa ukus, može da doda i kockicu tamne čokolade, koja čak poboljšava protok krvi i smanjuje nivo holesterola. Umjesto pahuljica, u jogurt ili mlijeko može se dodati i nadrobljeni integralni keks.

Ako ste, ipak, u gužvi iz kuće otišli bez doručka, ponesite bar pakovanje keksa od cijelih žitarica, koji mogu da posluže kao idealna zamjena za doručak.

3. Banane – zdrava dopuna doručka

Žuto voće je najbolji izvor skroba. To je zdrav ugljeni hidrat koji dugo drži osjećaj sitosti. Zato kao idealan jednostavni doručak napravite frape od banane. Dovoljno je da ih oljuštite i ubacite u mikser zajedno sa mlijekom , umutite  zajedno, i da, zatim, kratko rashladite u frižideru.

Banane sadrže i kalijum koji pomaže u snižavanju krvnog pritiska, što odgovara osobama koje pate od hipertenzije. Banane mogu da se dodaju i u pahuljice o žitarica.

Komentari: 0

Novi komentar