Sada još više u avanture - Opel Mokka X

Ako ste u potrazi za modelom SUV segmenta, pravo mjesto za nabavku ovakvog jednog modela je prodajni salon vozila Opel, Osmanagić Co. U ponudi, među ostalim, imaju i svoj SUV iz B segmenta, Opel Mokka X.
Objavljeno: 31. 03. 2017 - 12:32 Promjenite veličinu teksta: A A A
Sada jos vise u avanture - Opel Mokka X

MOKKA X ima stilski izražajnu pojava, živahne motore uz avanturistički duh, ponudu u domenu digitalne povezanosti bez premca i niz vrhunskih tehnologija, koji su učinili su da Mokka postane jedno od najpopularnijih vozila u svom segmentu u Evropi.  Razvojem nove Opel MOKKE X,Opel je očigledno odlučio da održi svoje jake pozicije, u isto vrijeme učinivši značajna unaprijeđenja koja su ovaj bestseler učinila još poželjnijim.

Dizajn: Smio, avanturistički, rafiniran

Novi dizajn spoljašnjosti Opel MOKKE X demonstrira neustrašiv stav. Novi izgled prednjeg dijela je u skladu sa novim Opelovim dizajnerskim jezikom, uključujući horizontalnu masku hladnjaka u obliku krila i dominantan, oštar potpis u vidu dvostrukog krila LED dnevnih svjetala.

Kada je riječ o unutrašnjosti, ambijent Opel MOKKE X je u potpunosti redefinisan. Nova instrument tabla je organizovana oko više horizontalno orijentisanih elemenata. Centralni greben je iznova razvijen, sa ekranima osjetljivim na dodir od 7 i 8 inča, nove generacije info-zabavnih sistema. Enterijer impresionira rafiniranom elegancijom i čistijim dizajnom bez suvišnih dugmića – mnoge funkcije su sada dostupne preko kapacitivnih ekrana osjetljivih na dodir. Pored toga, centralni informacioni displej dolazi sa unaprijeđenom čitljivošću zahvaljujući novim 3,5-inčnim jednobojnim i 4,2-inčnim kolor ekranima sa bijelom LCD iluminacijom.

opel2

Bezbjednost: AFL LED prednji farovi

Tokom razvoja Opel MOKKE X, Opelovi inženjeri su još jednom ispratili strategiju kompanije koja podrazumeva pružanje inovativne tehnologije dostupnom širokoj grupi kupaca, i to uvođenjem sistema adaptivnih prednjih farova (AFL) u potpunoj LED tehnologiji. Novi AFL LED sistem automatski prilagođava funkciju prednjih svjetala u odnosu na situaciju, tako da je u svakom momentu osigurano najbolje moguće osvjetljenje bez da se zaslijepljuju ostali učesnici u saobraćaju. Sistem posjeduje devet različitih funkcija poput „gradskog svjetla“, „vangradskog svjetla“ ili „turističkog“ režima. Ovaj kompletni LED sistem zamjenjuje prethodni BiXenon AFL+. S jedne strane, LED tehnologija obezbjeđuje kvalitet svjetla koji osigurava „pravu“ obojenost predmeta, što doprinosi vizuelnom komforu, a s druge strane nema mehaničkog pomijeranja unutar kućišta farova tako da je ovaj sistem brži i precizniji u reakciji, a ujedno i pouzdaniji tokom vremena. Pored toga, novi farovi troše manje energije i samim tim su ekonomičniji.

4x4: Adaptivni pogon na sve točkove sa novim šestostepenim automatikom

Ovaj SUV B segmenta opciono dolazi sa inteligentnim, adaptivnim pogonskim sistemom na sve točkove. Riječ je o rješenju sa elektronskim sistemom kvačila sa više lamela, koje tečno distribuira snagu između prednje i zadnje osovine od 100:0 do 50:50 odnosa, dok u svakodnevnoj upotrebi funkcioniše kao kod ekonomičnog automobila sa pogonom na prednje točkove. Integralni pogon se aktivira kada je Opel MOKKA X u stanju mirovanja, da bi se izbeglo proklizavanje točkova pri startovanju. Takođe, angažuje se nenametljivo u djeliću sekunde čim vozač pritisne pedalu kvačila (sistem „aktiviranja na zahtev“). Čim se automobil pokrene, sva snaga se prenosi na prednje točkove a pogon na sve točkove se angažuje kada situacija na putu to zahteva u cilju poboljšanja prijanjanja, posebno pri vožnji na klizavim i vlažnim podlogama. Na vlažnim i kišnim putevima, povremena redistribucija pogonske sile je takođe dostupna. U zavisnosti od statusa vozila i uslova na putu, obrtni moment može da se prenese na zadnju osovinu, čak i u vrlo kratkim intervalima, kao na primjer prilikom nalijetanja na udarnu rupu ili zaleđenu baru, kada dodatni obrtni moment na zadnjim točkovima obezbjeđuje maksimalnu trakciju i stabilnost, što doprinosi osjećaju bezbjednosti a samim tim i uživanju u vožnji.

opel3

Pogon na sve točkove je dostupan u kombinaciji sa poznatim 1,4-litarskim benzinskim motorom sa 103 kW/140 ks (NEDC ciklus potrošnje goriva: grad 8,3-8,2¹ l/100 km, otvoren put 5,6-5,5¹ l/100 km, kombinovano 6,5-6,4¹ l/100 km; 152-149¹ g/km CO2) i priznatim 1.6 CDTI „bešumnim dizelom“ sa 100 kW/136 ks (NEDC ciklus potrošnje goriva: grad 5,3-5,0¹ l/100 km, otvoren put 4,4-4,2¹ l/100 km, kombinovano 4,7-4,5¹ l/100 km; 124-119¹ g/km CO2). U oba slučaja, pogon je uparen sa šestostepenom manuelnom transmisijom.

S druge strane, Opel misli i na one kupce koji očekuju pogon na sve točkove u kombinaciji sa šestostepenim automatskim mjenjačem, sjedinjujući inteligentni pogonski sistem sa novom generacijom, perjanicom, 1.4-litarskim ECOTEC® Direct Injection Turbo motorom sa 112 kW/152 ks (NEDC ciklus potrošnje goriva: grad 7,9-7,8¹ l/100 km, otvoren put 5,7-5,6¹ l/100 km, kombinovano 6,5-6,4¹ l/100 km; 150-148¹ g/km CO2), koji je debitovao u novoj Opel Astri.

Konektivnost i komfor: Od najnovije IntelliLink generacije do ergonomskih sjedišta

Baš kao i nova Opel Astra i Opel MOKKA X će biti dostupna sa Opel OnStar servisom od samog lansiranja (u zavisnosti od tržišta). Pored toga, dve verzije nove generacije IntelliLink info-zabavnog sistema će proslaviti svoju SUV premijeru. IntelliLink će uvesti svijet pametnih mobilnih telefona u MOKKU X putem Apple CarPlay i Android Auto telefonskih projekcija (tamo gdje je dostupno).

opel4

Sem što je jedan od najbolje digitalno povezanih automobila u segmentu, nova Opel MOKKA X je takođe jedna od najkomfornijih. Kao kod većine Opelovih modela, AGR (Aktion Gesunder Rücken – Kampanja za zdravija leđa, koju vode nezavisni eksperti u tom domenu) testirana i sertifikovana ergonomska sjedišta, jedinstvena u segmentu, učiniće duga putovanja na autoputu čistim zadovoljstvom, baš kao i ekskurzije po zahtjevnom terenu. Ovaj svestrani automobil za sve terene takođe dobija još jednu komponentu koja unapređuje komfor: otvaranje i startovanje automobila bez ključa. Vozač ne mora aktivno da pritisne dugme da bi otključao ili zaključao svoje vozilo. Dovoljno je da drži ključ u svom džepu ili tašni i jednostavno pritisne malo dugme na bilo kojoj ručki vrata da bi aktivirao ili deaktivirao pristup kabinskom prostoru ili prtljažniku. Interfejs startovanja/paljenja vozila je takođe bez ključa.

Komentari: 0

Novi komentar