Ante Tomić: Zašto sam potpisao Deklaraciju o zajedničkom jeziku Hrvata, Srba, Bošnjaka i Crnogoraca

Hrvatski jezik izmišljen je da bi Hrvate držao u strahu, da ih muči kako ne govore jezikom koji zovu svojim pa da vazda pitaju je li se reče hiljada ili tisuća, kisela ili mineralna voda, je li ispravno slavina, česma ili pipa, kaciola, zaimača ili kutlača, odrina, brajda ili pergola, bakšiš, manča, trinkelt ili napojnica...
Objavljeno: 31. 03. 2017 - 22:21 Promjenite veličinu teksta: A A A

Sumnje se množe u nedogled i svakodnevno nas izbezumljuju, sve dok jednom sebi ne postavimo jednostavno, razumno pitanje: a zašto stvar mora imati samo jedno ime? Zar smo glupi, nemamo dovoljno mjesta u glavi, zar je naš mozak nekakav loš stroj, s memorijom kao stari PC 286 s početka devedesetih godina prošlog vijeka, da u njega ne možemo spremiti i hiljadu i tisuću, i stubu i stepenicu, i pipu i slavinu?

Zašto pristajemo na represivnu, policijsku, sebičnu nacionalističku jezičnu politiku, koja sustavno kljaštreći naš rječnik ohrabruje intelektualnu lijenost i, općenito, stvara jednu gadnu, neprijateljsku društvenu atmosferu? Onaj jezik kojim govore u Srbiji, Bosni i Crnoj Gori očito nije drugačiji od ovoga kojim govorimo mi ovdje.

Baš svi u Hrvatskoj, pa i najljući ustaše i pravaši, savršeno dobro znaju šta su kašika, bioskop, saksija i pantalone. Ni rođeni nakon raspada Jugoslavije nemaju problema s razumijevanjem srpskog ili bosanskog, a navijači Hajduka, vidjeli smo nedavno, znaju i ćirilicu. Svejedno, našim jezikoslovcima zbog nečega se sviđa špilati maloumnost tvrdeći kako to nema veze s nama, kako smo mi čist nekaj drugo.

Službena jezična politika u posljednjih dvadeset pet godina sažeto je glasila: E, narode, idemo se praviti glupi.

Deklaracija o zajedničkom jeziku suprotstavlja se užasnom, idiotskom, neljudskom stanju u kojem je danas naš jezik.

Potpisao sam je jer ona pomirljivo i prijateljski priznaje svakoga, jer afirmira različitosti, dozvoljava da jedna stvar može imati više imena, da mi svi, eto, govorimo jednim jezikom, koji se od mjesta do mjesta različito zove, negdje je hrvatski, negdje srpski, negdje bosanski, a negdje crnogorski.

 

Jutarnji list

Komentari: 7

milija

31. 03. 2017 - 23:52

I govorimo istim jezikom i svi se razumijemo,samo ološi to nemogu da prihvate
Really?

01. 04. 2017 - 01:35

Brought to you by the SANU vampires! Enjoy. Moj je jezik crnogorski a ti pricaj srBskim ako hoces, niko ti ne brani, samo nemoj te molim vas da sa forom da je isti ponovo pokusavate da gurate politiku vase babe SANE.
Otkrio si toplu vodu Milija

01. 04. 2017 - 08:14

Ipak nećemo nasijedati Milija! Govorimo svi isti jezik, je li? A kako ćemo ga zvati? Srpski? Obzirom da je Srba najviše na kraju bi prevladao upravo taj naziv. I to je namjera onih koji stvarno stoje iza "deklaracije"! SANU. Milija je li Boga ti svi se mi dobro razumijemo?! Otkrio si toplu vodu Milija. Ti koji to ne kapiraju Milija nijesu ološi nego jednostavno takvih nema ili imaju koeficijent inteligencije jednog debila. A nijesi se ni ti proslavio
Rognelaže46070

01. 04. 2017 - 09:02

Mogu, budi siguran, ali ne mogu prihvatit da se on zove samo srpski ili samo hrvatski jer vi i preko imena jezika poništavate ostale narode i zidate zidove oko svoje velike države !
PWS

01. 04. 2017 - 03:41

Nemojte da ste na po' srca! Zasto tu nebi ugurali ruski, poljski, ukrajinski , slovacki ? Uz malo truda mozemo se svi razumjeti a s malo muke , ako bi napravili novi Varsavski pakt, mogli bi smo smijesati sve u neki Rusko-slovenski jezik.
Krstaš

05. 04. 2017 - 08:32

Ovako činjenice govore. Nekad bješe staroslovenski jezik i pismo koje su napravili Ćirilo i Metodije. To pismo uze Vuk i "prepakova" ga kako njemu i srbaljima odgovara da se zove srpski da bi kroz taj čin sve ugurali u veliko srpski projekat. To su na sreću ostali prepoznali (hrvati, crnogorci, makedonci, slovenci, bosanci...) i napraviše svoje jezike isto ka` što i Vuk napravi. Nesporno je što veli i veliki i čuveni Slavko (svaka mu je sveta!) da svi jednim jezikom zborimo ali je sporan naziv. Treba` je da se nazove slavenski ili jugoslovenski i ne bi bilo povlačenja ostalih naroda pod srpsku mantiju što je cilj velikosrpskih nacionalista.
pametan cojek

08. 04. 2017 - 15:51

sto su ono rekli lipo lepo i lijepo ... Hrvatski se opet i razlikuje sa stotinak svima pozntih rijeci a mrcogorski je tek smijurija sa dva izmisljena slova koja niko ne koristi.
Novi komentar