Povratak klasičnog Minija, cijena prava sitnica

Kompanija "David Brown Automotive", koja je na ovogodišnjem sajmu automobila u Ženevi izložila model "Speedback GT" kao repliku klasičnog Aston Martina DB5 iz 1960-tih, vratila je u život još jednu ikonu britanske auto-industrije.
Objavljeno: 07. 04. 2017 - 12:06 Promjenite veličinu teksta: A A A
Povratak klasicnog Minija, cijena prava sitnica

Kada je predstavljen prije gotovo 60 godina, Mini je bio mali, popularan automobil koji je svojom pojavom donio osvježenje u auto-industriju. Njegova praktičnost i prepoznatljivi vizuelni identitet i estetika omogućili su mu da potraje čak 40-ak godina u gotovo nepromjenjenom dizajnu. 

Klasičini Mini nestao je sa scene na prelazu dva vijeka, a umjesto njega dobili smo premijum brend MINI u vlasništvu BMW-a i lajfstajl modele za kupce veće platežne moći. Ali to je već neka druga priča.

Nostalgija za originalnim Minijem i dalje je prisutna, pa su očuvani primerci na cijeni naročito kod kolekcionara, ali i kod običnih ljudi kod kojih ovaj automobil budu sjećanja na neka ljepša vremena. 

Kompanija "David Brown" riješila je da nekima od njih ispuni san tako što će vratiti u život klasičini Mini. Tako je nastao "Mini Remastered", modernizovana verzija originalnog modela iz 60-tih.

213811489158e7495ed5e80177236026-v4-big

Spoljašnjost automobila predstavlja vjernu repliku nekadašnjeg Minija, uz karakteristične farove i konturu prednje maske. Tu su i hromirani branici kao i obilje hromiranih ukrasa tipičnih za period u kome je Mini nastao. 

Kabina je takođe u retro stilu, uključujući volan izrađen u kombinaciji metal-drvo. 

Ipak, proizvođač se potrudio da automobil opremi savremenim sadržajima iz 21. vijeka, kao što su beskontaktno otključavanje, multimedijalni sistem sa velikim ekranom osjetljivim na dodir i navigacijom, mogućnost povezivanja sa smartfon uređajima pomoću Apple Carplay i Android Auto sistema, USB priključak...

17931572658e7495f096a3754085318-v4-big

U kompaniji "David Brown" nisu otkrili detalje o pogonskom agregatu, ali je saopšteno da se ispod haube nalazi unapređena verzija nekadašnjeg Minijevog motora zapremine 1.275 ccm, sa, kako kažu, "50% više snage", dok je za prenos upotrebljen manuelni menjač sa 4 brzine. 

Konstrukcija je ojačana kako bi zadovoljila postojeće bezbjednosne standarde, a unapređene su i kočnice i sistem oslanjanja.

"Mini Remastered" će se izrađivati ručno u radionicama kompanije koje se nalaze u blizini čuvene staze Silverstone, a zvanična premijera dogodiće se u Monaku, 20. aprila. 

U početku, kupcima će biti ponuđene dvije verzije automobila u limitiranim serijama - "Inspired by Café Racers" i "Inspired by Monte Carlo". 

Cijene nisu objavljene, ali nezvanično "Mini Remastered" će koštati oko 50.000 funti (58.000 eura), što čak i BMW-ove moderne MINI modele čini jeftinim.

Komentari: 0

Novi komentar