Zdravo, jeftino, praktično: Napravite med od maslačka

Žuti cvjetovi maslačka koji prekrivaju livade u proljećnom periodu dugo su smatrani beskorisnim korovom, ali godinama kasnije otkriveno je da ovo cvijeće sadrži korisne i zdrave sastojke koji imaju blagotvorno dejstvo na naš organizam.
Objavljeno: 13. 04. 2017 - 22:58 Promjenite veličinu teksta: A A A

Postoji devet vrsta maslačaka, a najbolje uspjevaju oni u predjelima umjerene ili hladnije klime.

Cvjetovi maslačka su bogati vitaminima A, C, B2, D i G, kao i korisnim mineralima kao što su kalijum, kalcijum, fosfor i gvožđe.

Maslačak doprinosi regulaciji rada bubrega i mokraćnih kanala, čisti jetru i snižava nivo holesterola.

Cvjetovi maslačka bogati su i proteinima, zbog čega se koriste za liječenje anemije, kožnih problema i poremećaja krvi, a djelotvorni su i u borbi protiv depresije.

Početak proleća, kada livadama procvjeta "more" žutih cvetova, pravo je vrijeme za pravljenje meda od maslačaka. Ova poslastica djeluje kao blagi laksativ, stimuliše varenje i apetit, a istovremeno podstiče rast korisnih bakterija u crijevima.

Konzumiranjem meda od maslačaka lakše ćete izbacivati toksine iz organizma, višak vode, soli i otpadnih materija. To doprinosi i sprečavanju razvoja bakterija u urinarnom traktu. Med od maslačka podstiče mokrenje, što utiče na smanjenje povišenog pritiska.

Maslačak je lako dostupan, a priprema meda od ove izuzetno ljekovite biljke je veoma jeftina i praktična. Za pripremu meda najbolje je upotrebiti maslačak sa planina, pašnjaka i livada, koji ne raste pored puteva i zagađenih područja.

b92

Komentari: 1

Jeli vi to znate

13. 04. 2017 - 23:35

da napravite med bez pčela?
Novi komentar