Imam dr Talal Eid: „Blagodeti različitosti i međuvjerski dijalog“

Zavičajni muzej Pljevlja, u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Islamskom zajednicom Crne Gore i Opštinom Pljevlja, organizuje predavanje uglednog islamskog teologa i mislioca, Imana doktora Talala Eida, ne temu „Blagodeti različitosti i međuvjerski dijalog“.
Objavljeno: 18. 04. 2017 - 21:03 Promjenite veličinu teksta: A A A

Diplomu osnovnih studija iz islamskog prava Imam Talal Eid stekao je pri Al-Azhar Univerzitetu u Kairu, u Egiptu 1974. godine. Master studije teologije završio je na Harvard Divinity School 1991. godine, a od 2005. godine, doktor je teoloških nauka u komparativnoj religiji, Harvard univerziteta u Kembridžu. Imam doktor Talal Eid rukovodilac je za vjerska pitanja Islamskog centra Grejter Toledo u Sjedinenim Američkim Državama. Prije nego što će stupiti na ovu dužnost, od 1982. do 2005. godine služio je muslimanskoj zajednici u Bostonu, u početku kao Imam i upravnik za vjerska pitanja Islamskog centra Nove Engleske, a od 2005. do 2015. godine kao izvršni direktor Islamskog instituta u Bostonu. Ekspert je u međuvjerskom dijalogu i odnosima između muslimanske, hrišćanske i jevreske vjeroispovijesti. Od 2007. do 2011. godine, od strane Predsjednika Džordža Buša, postavljen je na mjesto komesara u komisiji SAD za pitanje vjerskih sloboda. Prvi mandat u komisji odslužio je pod predsjedničkim madatom Dordža Buša, a drugi u vrijeme Predsjednika Baraka Obame. Bio je na čelu diplomatskih misija u vezi sa vjesrkim slobodama i predstavnik SAD imenovan od strane State Departmenta u Avganistanu, Bahreinu, Bangladešu, Briselu, Bukureštu, Čadu, Egiptu, Iraku, Francuskoj, Ženevi, Indoneziji, Kuvajtu, Maleziji, Maroku, Turskoj, Beču itd. Vanredni je profesor bogosluženja pri Bogosloviji Hatford.

Tokom čitavog perioda osmanske uprave, Pljevlja su bila naseljena muslimanskim i hrišćanskim stanovništvom. Svojim osobenim duhom, uspjela su da razne ljude, oblasti i djealtnosti utkaju u jedan kosmos. Nezavisno od vjerske pripadnosti, građani su skupa dijelili i dobro i zlo, i lijepo i ružno, ostavljajući budućim generacijama u nasljeđe specifičan duh međuvjerskog suživota – duh koji se utkao u svaku poru Pljevalja i koji krasi Pljevlja – duže od pola milenijuma. Na osnovu bogatog ličnog i profesionalnog iskustva stečenog u SAD i širom svijeta,o blagodetima vjerske različitosti, u Pljevljima će govoriti ugledni islamski teolog i mislilac Imam doktor Talal Eid.

Predavanje „Blagodeti različitosti i međuvjerski dijalog“, biće održano u svečanoj Sali Skupštine Opštine Pljevlja, u srijedu 19. aprila, sa početkom u 20 časova. 

 

Komentari: 0

Novi komentar