Studiranje u Americi: Potrebna je upornost, a ne novac

Studiranje u SAD- u omogućava osim upoznavanja američke kulture, i brojna usavršavanja, kvalitetnije učenje i kasnije, mogućnost boljeg zaposlenja. Odlazak u Ameriku zato je san većine studenata. Reporterka Portala Analitika je posjetila Sajam američkih univerziteta i saznala koje se mogućnosti pružaju našim studentima, koje su cijene, kolika je zainteresovanost…
Objavljeno: 19. 04. 2017 - 00:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Svaki sanjar zna da je potpuno moguće biti nostalgičan prema mjestima na kojima nikada nismo bili, rekla je jednom američka novinarka Judit Turman. A najbolje putovanje je ono na kojem ćemo ostati dovoljno dugo da više ne budemo turista, koji sa fotoaparatom i štapom za selfi trči od jednog do drugog spomenika, muzeja i poznate znamenitosti grada. Onda kada negdje ostanemo više mjeseci, zaista ćemo upoznati mjesto u kojem smo, ljude i običaje.

Šta kažu zainteresovani: Sala hotela Hilton, gdje se održavao sajam američkih univerziteta je bila puna zainteresovanih visokoškolaca. Ubrzanih koraka, sa punim džepovima snova i nade, obilazili su štandove fakulteta, uzimajući flajere, skupljali informacije…

img-9566

Jedna od njih, Itana Bojović, koja završava barsku gimnaziju kaže da je ovo bila jedinstvena prilika da se upozna sa američkim univerzitetima, a već je odabrala one u kojima želi da studira.

„Zainterosovana sam za molekularnu biologiju i vjerovatno ću ove godine aplicirati. Pripremam svu bitnu papirologiju i nadam se da će sve proći dobro“, kaže Bojović za Portal Analitiku.

Student Darko Savović je već dobio stipendiju, te će u septembru spakovati kofere i semestar provesti u Americi.

“Ovo mi je već treći put da idem na sajam, na njima sam se prethodnih godina informisao koji programi pokrivaju i život u Americi, te sam dobio stipendiju za narednu godinu, koja uključuje smještaj, studiranje i novčanu nadoknadu. Do kraja maja ću znati koji je fakultet u pitanju”, kazao je Savović.

Kaže da studiranje u Americi smatra savršenom prilikom za svoju budućnost.

img-9603

“Postoji veliki broj stipendija, koje se mogu dobiti, pa oni malo uporniji mogu otići nezavisno od svojih finansijskih mogućnosti”, priča on.

Srednjoškolka Leontina Vujkić misli da su američki univerziteti bolji nego oni u Evropi.

“Mislim da završavanjem fakulteta tamo, imam više mogućnosti, a zanima me kriminalistika”, govori ona.

Američki univerziteti na sajmu: Na sajmu se predstavilo osam američkih univerziteta, koji su podijelili informacije o osnovnim i postdiplomskim programima, kao i šta je neophodno za upis, koliko im je novca potrebno i šta je to što američki fakulteti nude.

Najviše mladih je bilo okupljeno na štandu na koje su bili predstavljeni fakultet i viša škola “Minerva”u San Francisku. Pitali smo ih zašto ih baš najviše interesuju te škole…

,,Želja mi je da odem u San Francisko, a i ovaj fakultet cijeni kreativnost. Mislim da je idealan za mene”, objasnila nam je Marija Martinović.

Organizatori kažu da fakultet predstavlja veoma zanimljiv koncept studiranja. Student u svakom semestru je u drugom kampusu. Postoji viša škola, koja traje dvije godine, nakon čega se nastavlja studiranje na univerzitetima.

img-9571

Na sajmu je bilo ponešto za svačije afinitete znanja…Za one koje zanimaju slikarstvo, muzika, grafički dizajn, predstavljen je fakultet Savannah, a za one koje zanima istraživanje i tehnologija Boulder u Koloradu. Manji fakultet u Kaliforniji, blizu Los Anđelesa, Redlands je pogodan za one koje zanima biznis ali i muzika… Central Penn univerzitet je za one koji žele da studiraju medicinu ili informatiku.

Za one koji žele da budu bliže svojoj kući, ali i da steknu međunarodnu diploma, kažu organizatori, savršen univerzitet R.I.T, koji ima predstavništvo i u Hrvatskoj.

“Fakultet prima oko 200 studenata godišnje. Nakon četvorogodišnjih studija, studenti dobijaju dvije diplome, hrvatsku i američku, s obzirom da su sva predavanja na engleskom jeziku. Tokom studiranja postoji obavezan praktični dio, bez kojeg se ne može završiti fakultet. Preko 70 posto studenata ima neku vrstu stipendije, koje se dobijaju na više načina”, rekao nam je Ivan Smoljan, predstavnik tog univerziteta.

Stipendije: Ipak, naše studente je najviše interesovalo kako doći do stipendije. Džaba uređeni fakulteti, zemlja i visoko obrazovanje, ako nemate novca da sve to platite. Postoje stipendije, koje se dobijaju po više osnova, objašnjeno nam je na sajmu.

„Prvi je svakako prethodni uspjeh u školi ili fakultetu koji studirate, ali ta stipendija ne pokriva sve. Za to bi trebalo da pokažete još odličan uspjeh na pripremnim testovima. Većina univerziteta ima stipendije, ali u skladu sa njihovim finansijskim mogućnostima i potrebama. Ima i stipendija koje se dodjeljuju za posebne talente, sportiste, umjetnike, koje pokrivaju sve troškove, boravka i studiranja“, kažu organizatori.

U SAD-u studira 126 državljana Crne Gore.

img-9576

“Mi želimo da se taj broj udvostruči, ako ne i da bude tri puta veći naredne godine. Studiranje na nekom stranom univerzitetu je iskustvo koje mijenja život”, kazala je američka ambasadorka Margaret En Uehara.

A oni koji nijesu stigli da posjete sajam, a imaju želju da studiraju u Americi, mogu posjetiti Američki ugao koji se nalazi na prvom sprat KIC-a Budo Tomović. Stara je poslovica- potrebno je da nešto žarko želiš, da ti se ostvari.

Ivona DROBNJAK

Komentari: 0

Novi komentar