Afera "Primorka": Uhapšeno 12 osoba, izdat nalog za hapšenje Stamatovića (FOTO)

Generalni sekretar zajednice opština Refik Bojadžić, nekadaši član borda direktora Elektroprivrede Boris Bušković i nekoliko službenika Ministarstva finansija uhapšeni su rano jutros po nalogu Specijalnog tužilaštva zbog umiješanosti u aferu "Primorka". Istovremeno, izdat je nalog za hapšenje Predraga Stamatovića savjetnika u ambasadi Crne Gore u Briselu. Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva slobode je lišeno dvanaest lica zbog osnovane sumnje da su učinili krivična djela - zloupotreba ovlašćenja u privredi, zloupotreba ovlašćenja u privredi putem podstrekavanja i putem pomaganja i zloupotreba službenog položaja, izvršenih na organizovan način, saopšteno je Portalu Analitika iz SDT-a.
Objavljeno: 19. 04. 2017 - 12:25 Promjenite veličinu teksta: A A A

Rezultat njihovog hapšenja je istraga koju je Specijalno tužilaštvo pokrenulo zbog slučaja "Primorka". U tom slučaju sporne su garancije koje je država dala preduzeću u iznosu od četiri miliona eura.

1904primorkahapsenja1
"Osnovano se sumnja da je početkom 2008.godine u Podgorici i Baru, formirana kriminalna grupa u cilju sticanja nezakonite dobiti, pri čemu su se, u djelovanju, koristile poslovne strukture Ministarstva finansija Crne Gore, u kojima su pojedini pripadnici kriminalne grupe obavljali službene dužnosti, kao i privredne strukture pravnih lica, u kojima su neki pripadnici kriminalne grupe obavljali poslove odgovornih lica", saopšteno je iz SDT-a.

1904primorkahapsenja2
Postoji osnovana sumnja da je plan kriminalne organizacije bio da se preko dva pravna lica iz Podgorice i jednog pravnog lica iz Bara, u programiranom stečaju „Primorke“ a.d. Bar,  kupi imovina tog preduzeća pod povoljnim uslovima, koju bi odobravanjem kredita finansirala određena banka. Takođe se sumnja da je u sačinjenom biznis planu neistinito prikazano stanje i rezultati poslovanja navedenih preduzeća, kao i plan da će se krediti koristiti za oživljavanje proizvodnje u „ Primorki“ i isplati obaveza radnicima koji ostaju bez posla, kako bi se izdejstvovala pomoć od Vlade Crne Gore, koja se nije koristila za namjenu za koju je data, već za otplatu kredita. 

1904primorkahapsenja3Prema nezvaničnim informacijama podgoričkih medija, uhapšeni su i vlasnik Krisma grupe Nebojša Bošković i njegova supruga Biljana Bošković

Osim Bojadžića, Buškovića i Stamatovića, na spisku osumnjičenih su i bivši direktor NLB banke Črtomir Mesarič i izvršni direktor Krisma grupe Svetozar Marković, te izvršni direktor preduzeća Melagonija Mile Marković. Oni se terete zbog krivičnih djela zloupotreba ovlašćenja u privredi.

Stamatoviću, Buškoviću, Bojadžiću kao i Vinku Markoviću, Sonji Bećović, Šefiki Kurtagić, Mitru Bajčeti, Darku Konjeviću, Ireni Mijanović i Vukici Perović, Specijalno tužilaštvo na teret stavlja krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Vlada je  još 2010. dala saglasnost za kredit zaključen između između NLB Montenegro banke AD Podgorica i preduzeća "Melagonija Primorka" iz Bara u iznosu od četiri miliona, navodno za investiciono ulaganje, ali je kredit navodno nenamjenski iskorišćen.

Podsjetimo, Stamatović je saslušavan u Tužilaštvu još krajem 2015. godine, a Tužilaštvo je pokrenulo izviđaj da se utvrdi ko je bio nadležan da Vlada 2010. godine firmi iz Bara „Melgonia Primorka“ da garancije od četiri miliona eura kako bi podigli kredit kod NLB Montenegro banke od 14,4 miliona eura.

Tu garanciju, umjesto ovog preduzeća, u aprilu 2014. godine je platila država. Stamatović je tada radio u Ministarstvu finansija na čijem je čelu bio Igor Lukšić. Stamatović je bio angažovan za rješavanje radničkih zahtjeva AD „Primorka Bar“.

Osnovno tužilaštvo u Baru je još u aprilu 2015. pokrenulo je izviđaj u slučaju „Melgonia Primorka“. Provjere su uslijedile nakon što je bivši radnik Dževdet Begzić dostavio dokumentaciju iz koje se navodno može vidjeti da novac od kredita nije potrošen za potrebe „Melgonie“, već da je tim kreditom vraćan dug drugih kompanija. Vlasnik kompanije „Melgonia holding limited“ sa Kipra, koja je osnivač firme „Melgonia Primorka“ je Nebojša Bošković. 

Očekuje se privođenje svih i saslušanje pred specijalnim tužiocem.

 

Komentari: 11

Lov na Vjestice

19. 04. 2017 - 09:24

Dajte potpuna ovlascenja MARKOVICU imacemo sredenu Detail za 6 mjeseci , vva banda se drugacijene moze iskorijeniti
Abu khabir muavija

19. 04. 2017 - 10:05

Misliš ono kao Erdoganu?Ne znam, ja bi dao i ovlaštenja grupi psihijatara da ispita likove koji su od Stamija napravili kadra i faktora.Možda bi išlo brže?
Guest_48487

20. 04. 2017 - 01:53

Abu ! Ne diraj mi u Stamija ! To je kadar to je strucnjak . Ali dobro znamo ko je iz ministarstva u ministarstvo za sobom vodio istu ekipu . I na kraju skoro doveo CG do bankrota . A na Lapcicima raste li raste dvorac . Malo manji od Erdoganovog !
Garo

19. 04. 2017 - 10:18

ok, dobro je da rade suoci i tužilaštvo, ali prije nego što počnete sa pljuvanjem po ljudima, sačekajmo ishod istrage! Bajčetić je na očigled cijele Cg javnost gazio policajce pa ga proglasiše za sveca, stoga lagano sa komentarima!
Tesla

19. 04. 2017 - 10:40

Tako se to radi, bravo za specialno tuzilastvo.
hedonist

19. 04. 2017 - 12:34

Sve je ovo posteni kadar DPS a
eTo

19. 04. 2017 - 12:43

Nešto mi se čini da se pričalo kako je ovaj Nebojša podmetnuo svom sinovcu jedno od svojim nedjela, te da je sinovac umjesto njega išao u zatvor. Mislim da je došlo vrijeme, da ako već nemamo proljeća, da dočekamo ljeto kao ljudi. A, nećemo valjda ćutati i saginjati se dok Stamatovići i slični njemu troše po svijetu i zadnji naš euro.
Mila K

19. 04. 2017 - 14:23

Zasto sa glavnim izvrsnim direktorom banke nije pokrilo i drugo direktorsko ime, profil koji je napravio gubitak banci od 65 miliona eura? Zasto je ova banka dvije godine poslije Velike recesije nastavila da odobrava kredite kao da su zvakace gume sa kioska? I ovo je konacno krah prodajne politike menadzmenta ove banke (ne tekuceg galvnog izvrsnog direktora, jer je on tek stigao) koji su vec desetak godina siva eminencija politike i svega ruznog sto tekuce ne dozvoljava bankarstvu u CG da stvarno radi dobar posao za zilavim mirko/malim/srednjim biznisom a radi stvarnog privrednog rasta.
Kika M

19. 04. 2017 - 17:48

Mila, Mikice, sto mislis o CKB iz vremena Milkice?
Ww

19. 04. 2017 - 15:16

Znaci Luksic je sledeci?
!

19. 04. 2017 - 21:42

Bravo za Stankovica I Katnica
Novi komentar