Otvorena izložba "Sve nijanse plave boje Mediterana"

U galeriji „Gayo“ u Tivtu otvorena je izložba istaknutog kineskog umjetnika Žanga Runšija „Sve nijanse plave boje Mediterana“.
Objavljeno: 19. 04. 2017 - 11:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

Izložbu je otvorio Cui Živei, ambasador NR Kine u Crnoj Gori. Na otvaranju izložbe je govorio i prof. mr Janko Ljumović, ministar kulture.

“Ova izložba predstavlja još jedan doprinos u sve sadržajnijoj saradnji između Narodne Republike Kine i države Crne Gore. Jedan od važnijih procesa u toj međudržavnoj saradnji odvija se upravo na polju kulture, na kom se kroz kompleksna umjetnička traganja pokreće dijalog, osnažuju integracioni procesi i podstiče otvorenost”, rekao je Ljumović.

“Radovi umjetnika Žanga Runšija dostojno reprezentuju sve vrijednosti i slikarske parametre post-impresionizma. Estetski i likovni vokabular umjetnika energično i samosvojno reflektuje raznorodne elemente svjetlosne i kolorističke posebnosti ovog podneblja. Autorov neposredan i upečatljiv doživljaj crnogorskog ambijenta, podsjeća nas na univerzalne vrijednosti – zajedničke kako za kineski tako i za crnogorski kulturni i sociološki kontekst,” naglasio je ministar.

Otvarajući izložbu, ambasador Živei je istakao da je umjetnik, stvarajući ovu postavku, “bio izuzetno inspirisan prirodnim ljepotama Crne Gore, plavim morem, nebom i savršenom prirodom. Crna Gora je njemu dana snagu i inspiraciju za stvaralaštvo. To sve osjećamo u bojama koje je koristio na slikama.”

“Između Kine i Crne Gore postoji dugo prijateljstvo. Od obnove nezavisnosti, posebno u posljednje dvije godine postigli smo značajne rezultate u našoj saradnji,” rekao je ambasador.

U tom smislu je posebno naglasio važnost saradnje u obasti kulture.

“Kulturna razmjena može biti samo korisna za razvoj i odnose dvije zemlje. Vjerujem da će i ova izložba promovisati naše prijateljstvo,” zaključio je ambasador.

Žang Runši je diplomirao slikarstvo na Centralnoj akademiji likovnih umjetnosti u Pekingu. Umjetnički opus ovog slikara izlagan je u Kini, Japanu, Kanadi, Francuskoj. Njegovi radovi bili su izabrani za izložbe u Kineskom nacionalnom muzeju umjetnosti, kao i na Jesenjem salonu u Parizu, i Pekinškom umjetničkom salonu.

Dobitnik je brojnih državnih i regionalnih nagrada za svoje izuzetne crteže i slike.

Komentari: 0

Novi komentar