Sedam decenija Folklornog ansambla KIC-a "Budo Tomović"

Svečani koncert u čast jubileja – 70 godina uspješnog rada Folklornog ansambla KIC-a “Budo Tomović” biće održan u četvrtak, 20. aprila, u Velikoj sali KIC-a, sa početkom u 20 sati.
Objavljeno: 19. 04. 2017 - 13:26 Promjenite veličinu teksta: A A A

Cjelovečernji koncert folklornog društva sa najdužom tradicijom u Glavnom gradu, biće upriličen pod sloganom “Riznica narodne tradicije za budućnost!”.

U svečanom programu koji će okupiti oko 120 učesnika, kroz igre i pjesme, na autentičan i nadaleko prepoznatljiv način provešćemo publiku kroz bogato folklorno i kulturno nasljeđe Podgorice i Crne Gore, a u pratnji Narodnog orkestra KIC-a “Budo Tomović” pod vođstvom Šukrije Žutog Serhatlića.

Gosti koncerta biće pjevači koji su u svijet estrade krenuli sa scena nekadašnjeg Doma omladine – Branka Šćepanović i Zoran Kalezić, kao i Žuti Serhatlić i talentovana 11-godišnjakinja Đina Mićović. Pripremili su i jedno specijalno KIC-programsko iznenađenje.

Jubilarni koncert besjedom će otvoriti Snežana Burzan, direktorica KIC-a “Budo Tomović”. Voditelji programa biće glumci Žana Gardašević i Jovan Dabović, a scenario potpisuje književnik Zuvdija Hodžić.

budo

U okviru proslave jubileja, biće dodijeljene i zahvalnice zaslužnima za izuzetan doprinos u radu i razvoju Folkornog ansambla KIC-a, u srijedu, 19. aprila u Folklornoj sali KIC-a sa početkom u 19 i 30h.

Podsjetimo, Folklorni ansambl “Budo Tomović” iz Podgorice, osnovan je davne 1946. godine. Sedam decenija igrom i pjesmom, širom Evrope i svijeta, s velikim uspjehom predstavlja Podgoricu i Crnu Goru, otkrivajući bogatstvo, raznovrsnost i ljepotu folklora. Igrajući umjetnički nadahnuto i iskreno, naši folkloraši bili su rado viđeni gosti u gradovima: Francuske, Italije, Češke, Slovačke, Poljske, Njemačke, Rusije, Jermenije, Rumunije, Alžira, Bugarske, Grčke, Albanije, Holandije, Španije, SAD-a, Tunisa, Turske, Kipra, Norveške, Švedske, Ujedninjenih Arapskih Emirata, kao i svih država bivše Jugoslavije.

Od mnogobrojnih nagrada i priznanja ističemo: Zlatnu artemidu u Efesu (Turska), Srebrnu medalju u Dižonu (Francuska), Nagrada za najautentičniji folklorni ansambl na balkanskom festivalu u Ohridu (Makedonija), Gran prix za muziku, nošnju i igru u Edirne (Turska), Nagrada za autentičnost i spektakularnost programa u Galati (Rumunija) itd. Ansambl je član UFA CG (Udruženja folklornih ansambala Crne Gore). Umjetnički direktor i koreograf Folklornog ansambla KIC-a “Budo Tomović” je Hasan Cano Đečević, a šef Narodnog orkestra je Šukrija Žuti Serhatlić.

Komentari: 0

Novi komentar