Prvi krug izbora za predsjednika Albanije bez kandidata

Skupština Albanije održala je danas sjednicu na kojoj je na dnevnom redu bio prvi krug glasanja za predsjednika države, ali nije bilo prijavljen nijedan kandidat. Opozicija nije prisustvovala sjednici, čime je nastavila bojkot rada Skupštine, započet u februaru.
Objavljeno: 19. 04. 2017 - 23:23 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ustav Albanije predviđa pet rundi glasanja prilikom izbora predsjednika zemlje i danas je iskorišćena prva runda, iako nijedan politički subjekt ili grupa poslanika nisu imali svoga kandidata.

Na početku sjednice, predsjednik Skupštine Ilir Meta je objasnio procedure izbora predsjednika, prema kojoj je predsjednik izabran u prvom, drugom ili trećem krugu glasanja, ukoliko jedan kandidat dobije najmanje tri petine glasova od ukupno 140 poslanika Skupštine ili 84 glasa.

On je naglasio da je prema Ustavu u četvrtom i petom krugu glasanja dovoljna prosta većina glasova svih poslanika ili 70 glasova.

Meta je istakao da se glasanje smatra iskorišćenim i kada, kao danas, nema prijavljenog ni jednog kandidata.

Na sjednici koja je trajala samo nekoliko minuta, predsjednica skupštinske Komisije za zakonodavstvo, javnu administraciju i ljudska prava Vasilika Hijsi izjavila je da je Komisija na čijem je čelu, konstatovala da do određenog roka Skupštini Albanije nije prijavljen ni jedan kandidat za predsjednika zemlje. I ona je kazala da se runda smatra završenom i kada nema prijavljenih kandidata.

Prema Ustavu, kandidata za predsjednika zemlje Skupštini može da predloži grupa od najmanje 20 poslanika. Druga runda za izbor predsjednika zakazana je za sutra, 20 aprila.

Sadašnjem predsjedniku Bujaru Nišaniju ističe mandat 24. jula ove godine, ali zemlja ide na parlamentarne izbore 18. juna, pa je izbor predsjednika nešto ranije nego uobičajeno.

S druge strane, opozicija je pod šatorom postavljenim na bulevaru "Narodnih heroja" u Tirani, nastavila protest započet 18. februara, kao i bojkot rada parlamenta, uz zahtjev da se formira tehnička vlada prije parlamentarnih izbora.

Tekst i foto: Anadolija

Komentari: 0

Novi komentar