Uhapšenima u aferi "Primorka" pritvor do 72 sata

Nakon što su po nalogu Specijalnog tužilaštva juče u ranim jutranjim satima uhapšeni generalni sekretar zajednice opština Refik Bojadžić, nekadašnji član borda direktora Elektroprivrede Boris Bušković, kao i još deset osoba koje se terete da su kao članovi kriminalne organizacije učestvovali u aferi “Primorka”, određen im je zadržavanje od 72 sata do privođenja sudiji za istrage u Višem sudu u Podgorici, pišu Dnevne novine.
Objavljeno: 20. 04. 2017 - 07:38 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ovom aferom državni budžet je oštećen za preko četiri miliona eura.

Istovremeno, Specijalno tužilaštvo izdalo je nalog za hapšenje Predraga Stamatovića, savjetnika u Ambasadi Crne Gore u Briselu, slovenskog držaljanina Črtomira Mesariča, bivšeg direktora NLB banke.

Pored Nebojše Boškovića, vlasnika firme “Krizma”, koji je označen kao organizator kriminalne organizacije u Specijalno tužilaštvo juče su privedeni i Vinko Marković, Sonja Bećović, Šefik Kurtagić, Mitar Bajčeta, Darko Konjević, Irena Mijanović, Biljana Bošković i Vukica Perović.

Njima se na teret stavlaju krivična djela zloupotreba ovlašćenja u privredi, zloupotreba ovlašćenja u privredi putem podstrekavanja i putem pomaganja i zloupotreba službenog položaja, izvršenih na organizovan način.

Kako je za Dnevne novine sinoć saopštio advokat Ratko Pantović, koji zastupa Nebojšu Boškovića, saslušanje je trajalo više sati, a njegov klijent je negirao krivicu.

“Mom klijentu na teret se stavlja krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i zlopupotreba službenog položaja putem pomaganja i podstrekivanja. On je decidno negirao optužbe koje mu se stavljaju na teret. Njemu je određeno zadržavanje do 72 sata” kazao je Pantović ističući da im tužilaštvo još nije dalo naredbu o sproveđenju istrage, niti bilo koju drugu dokumentaciju.

Istragu u ovom predmetu Specijalno tužilaštvo pokrenulo je još u aprilu prije dvije godine zbog spornih garancije koje je država dala preduzeću “Primorka” u iznosu od četiri miliona eura.

Naime, Vlada Crne Gore je 1. jula 2010. izdala garancije na četiri miliona eura za kredit od 14,4 miliona eura za preduzeće “Melagonija Primorka”, koji je podignut u NLB banci. Za kredit je, osim Vladinih garancija, založena i kompletna imovina preduzeća čijim radnicima je bio i namijenjen. Međutim, sredstva kredita usmjerena su kao pokriće i obaveze za potrebe frimi koje pripadaju Nebojši Boškoviću, “Krisma motors”, u iznosu od 2,77 miliona eura, zatim “Krismi trejd” je preusmjereno 6,55 miliona, a “Primorki” 5,07 miliona eura, dok radnici nijesu isplaćeni i ako je kredit bio namjenski, odnosno za servisiranje zaostalih zarada radnika, povezivanja radnog staža, izrade socijalnog programa, obaveze prema dobavljačima.

Kako su saopštili iz Specijalnog tužilaštva, osnovano se sumnja da je početkom 2008. godine u Podgorici i Baru, formirana kriminalna grupa u cilju sticanja nezakonite dobiti, pri čemu su se, u djelovanju, koristile poslovne strukture Ministarstva finansija Crne Gore, u kojima su pojedini pripadnici kriminalne grupe obavljali službene dužnosti, kao i privredne strukture pravnih lica, u kojima su neki pripadnici kriminalne grupe obavljali poslove odgovornih lica.

Slučaj prijavio bivši radnik

Osnovno tužilaštvo u Baru je još u aprilu 2015. pokrenulo izviđaj u slučaju „Melgonia Primorka“. Provjere su uslijedile nakon što je bivši radnik Dževdet Begzić dostavio dokumentaciju iz koje se navodno može vidjeti da novac od kredita nije potrošen za potrebe „Melgonie“, već da je tim kreditom vraćan dug drugih kompanija. Vlasnik kompanije „Melgonia holding limited“ sa Kipra, koja je osnivač firme „Melgonia Primorka“ je Nebojša Bošković.

Dnevne novine

Foto: CdM

Komentari: 9

OSOVINA ZLA

20. 04. 2017 - 08:23

Bože dragi šta su radili ovi ,,VISOKI FUNKCIONERI,, ZAR JE CRNA GORA ZASLUZILA i NJENI GRAĐANI DA SE OVAKAV LOPOVLUK I PLJAČKA GLEDA GODINAMA,, ZAR NEMA KOD NAS LICE KOJE ĆE JEDNOM I ZAUVIJEK OVU BAGRU UTAMNICITI I DATI SANSU POSTENIM GRADANIMA DA ZIVE KAO NORMALAN SVIJET ,, PREDLAZEM DA CRNA GORA SAGRADI POSEBAN ZATVOR U ,,KANJONU MORACA ,,ZA OVAKVE
Tri vjere

20. 04. 2017 - 08:32

Ništa ovih (dvanaest)12 nisu pokrali šta je nova vlast pokrala u ROZAJAMA, Rozaje je jedini grad u CG gde žive 3 vjere ,PRAVOSLAVNA ,ISLAMSKA I NU.......! Ova zadnja PLEMENSKA JE okrenula BOGU -ALAhu leđa i potvrdila CITATE IVA ANDRIĆA ...
LOVĆEN & HAJLA

20. 04. 2017 - 08:39

OVA OSOBA SA NAOČARAMA SA SLIKE MEĐU POLICAJCIMA I LISICAMA NA RUKAMA TREBA DA BUDE PRIMJER SVIM LOPOVIMA U CRNOJ GORI ,, VIDITE KAKAV PRKOS DRZAVI I NARODU ,
Vukota

20. 04. 2017 - 09:09

Dobro su se sjetili dogadjaja prije hrista.Ovo je zastareli slucaj.
dali

20. 04. 2017 - 09:48

na ovakve vijesti nema onih komentara ,tačnije onih sto oponiraju svemu što je protiv ove vlasti,i što čim se opozicija pominje evo ih.Tako da su zapažanja da su pojedini korisnici na ovom portalu izmišljeni kako bi pljuvali po opoziciji a ovo što im ne odgovara tu se ne čuju i ne oglašavaju.Po koji eto da nije prazno ,bez komentara.Ovo su oni likovi kojima je vlast dozvolila ovoliko godina da se bogate tačnije da pljačkaju ovaj jadni narod.E to je ova Crna Gora koju su doveli do ovoga družina na čelu znamo sa kim.Pih.Sramota .Pa nastavite da branite ovakve a ima ih još itekako .
Momčilo,Pljevlja

20. 04. 2017 - 10:27

DALI, dali ti razmišljaš o čemu govoriš...naravno da smo za vlast, jer je mnoooogo manje zlo, od terorista, Rista,Kačavendića,Pahomića...GRU-ića...
Pyer

20. 04. 2017 - 09:48

Jesuli ova gospoda ikad cula za onu,Postenje je covjekova najveca vrlina.
Pyer

20. 04. 2017 - 11:11

Kadabise kod nas zivjelo od rada mislim kadabise zaradjivalo prema nasem radu prosjecna zarada nebi dosegla ni 150 e .E sad barem plate su daleko iznad toga prosjeka i tese razlika mora nekako namaknuti.Kako vidite i sami samovise kazuje.
Martin

20. 04. 2017 - 13:58

100g Robije i sve im oduzet
Novi komentar