Izložba slika Ivane Babić u Budvi

U budvanskoj Modernoj galeriji, večeras u 20 sati, biće otvorena izložba slika "Obrisi" Ivane Babić, dipl. ing. arh, iz tog grada. Autorka će se publici predstaviti slikama malog formata (ulje na platnu, akril i kombinovana tehnika).
Objavljeno: 20. 04. 2017 - 08:26 Promjenite veličinu teksta: A A A

Izložbu će otvoriti Jasminka Grgurević, konzervatorka-restauratorka, a nastupiće i pijanista i kompozitor iz Ukrajine Rinat Kurmašev.

Ivana Babić je rođena 28. maja 1984. godine u Sarajevu. Osnovno i srednje obrazovanje stekla je u Budvi. Diplomirala je 2008. godine na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Podgorici, gdje je od 2008. do 2014. radila kao saradnik u nastavi. Od 2003. do 2007. godine učestvovala je na nekoliko grupnih izložbi. Dobitnica je nagrade „19. decembar“ za izuzetan studentski uspjeh za 2006. godinu. Osim slikarstva i crtanja, kojima se bavi od ranog djetinjstva, stvara i u domenu grafičkog dizajna, fotografije i dizajna enterijera. Živi i radi u Budvi.

Istoričaraka umjetnosti Lucija Đurašković o stvaralaštvu Ivane Babić, između ostalog, je istakla:

"Pripadajući krugu umjetnika koje je odnjegovala arhitektura, ona, takođe, preko svog nesumnjivog talenta, potpuno kreativno ostvarenje pronalazi u svijetu slikarstva, nesebično nam podarujući likovna djela koja plijene i privlače bogatstvom vizuelnih senzacija potkrijepljenih duhovnošću osobenog estetskog senzibiliteta. Kroz radove, uglavnom manjeg formata, u tehnikama ulje i akrilik, umjetnica se opredjeljuje za pejzaž kao motiv koji joj, uvijek iznova, budi inspiraciju i pruža najviše mogućnosti za iskaz skrivenih unutarnjih stremljenja. Bilo da je to motiv sa „obrisom“ prepoznatnjivog urbanog jezgra, mora, šume ili jezera, ili pak, nekog mističnog predjela iz snoviđenja, Ivana koristi isključivo boju, kao davno utemeljen sezanovski princip, kojom formira i plohu, i oblik, i obris, gradeći sopstvenu likovnu poetiku lirski oplemenjenu pretapanjem suptilnih gradacijskih tonova. U središtu njenih istraživanja su, dakle, trijada boja-svjetlost-materija i njihov odraz kroz energetsku relaciju umjetnik-slika-posmatrač.“

Komentari: 0

Novi komentar