Pronađena još jedna planeta na kojoj bi moglo da bude života!

Naučnici su otkrili novu planetu koja spada među malobrojna svemirska tijela na kojima bi mogao da se razvije neki oblik života, prenio je časopis "Nejčer”.
Objavljeno: 20. 04. 2017 - 10:49 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Nismo mogli da pronađemo bolje mjesto u potrazi za dokazima postojanja života van Zemlje", rekao je o tom otkriću koautor studije Džejson Ditman iz Centra Harvard-Smitsonijan za astrofiziku u Kembridžu, SAD. 

Ta čudesna planeta, nazvana "LHS 1140b", u orbiti je jedne zvijezde u sazvežđu Kita, udaljenom od Zemlje 40 svjetlosnih godina, odnosno 378.400 milijardi kilometara. 

Ta planeta nije prva "rođaka" Zemlje koju su astronomi otkrili, ali "ima mnogo prednosti", rekao je Havijer Bonfis koji priznaje da je "veoma uzbuđen" otkrićem. 

Orbita te "egzoplanete" je u nastanjivoj zoni orbite oko zvijezde, odnosno na "pravoj udaljenosti od nje, što bi omogućilo da na površini ima vode u tečnom obliku, što je neophodno za život", rekao je Ditman. 

Ta planeta ima prečnik 1,4 puta veći od prečnika Zemlje i šest puta veću masu, a astronomi su zaključili da je stjenovita, kao i Zemlja. 

"Nadamo se da ima atmosferu", rekao je Havijer Bonfis, astronom Naučne opservatorije Univerziteta u Grenoblu. 

Da bi eventualno našli život, naučnici traže planete slične Zemlji i februara ove godine su saopštili da su otkrili sedam takvih planeta, od kojih je moguće da na površini tri imaju vode u tečnom stanju. 

Te planete kruže oko patuljaste zvijezde nazvane "TRAPPIST-1", a novotkrivena planeta "LHS 1140b" izbila bi "na vrh te tabele", objavili su naučnici.

Komentari: 1

@

20. 04. 2017 - 12:06

Moze li biti da su Srbi obzirom da su nebeski narod bas sa te planete.Ako bi se nasla zlatna kasika ja bih to smatrao kao krunski dokaz da bas jesu sa te planete.Cak sto vise zadnjih decenija su IZGUBLJENI U SVEMIRU pa u tom lutanju mozda se ispostavi da je ta planeta kolijevka srpstva vaskolikoga a ne Kosovo.To bi i bila prilika da dostojanstveno priznaju realnost da sad Albanci mogu da zabrane ali i da odobre srbima da posjete Lazareve mosti.
Novi komentar