Interpol raspisao crvenu potjernicu za kineskim milijarderom

Kineski milijarder, poznat po "velikoj ljubavi" za superautomobile i društvene mreže, tvrdi da je postao žrtva političkog progona nakon što je objavio da će u javnosti obznaniti "bombastične informacije" o korupciji najviših kineskih zvaničnika, prenosi Gardijan.
Objavljeno: 20. 04. 2017 - 11:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kineski šef diplomatije objavio je da je Interpol na zahtjev Kine izdao crvenu potjernicu za Guo Venguijem, pedesetogodišnjim tajkunom, koji posljednjih mjeseci otvoreno govori o korupciji u toj državi povezujući s njom najviše zvaničnike, prenosi Fena.

Portparol ministarstva Lu Kang je rekao da je Vengui osumnjičen, ali ne i za koje djelo.

Nezvanično, mediji u Hong Kongu objavili su da mu se stavlja na teret da je platio 60 miliona juana mita bivšem šefu obavještajne službe Ma Jianu kojeg je aktuelni predsjednik Ksi Jinping uklonio zbog korupcije. 

Guo je odbacio optužbe u intervjuu kineskoj redakciji Glasa Amerike tvrdeći da je meta pokušaja zataškavanja. Milijarder, koji je svoju prijetnju objavio na Tviteru, smatra da ga Peking želi utišati "terorističkim napadom".

Guo je rođen u Kini, gdje je stekao bogatstvo u nekretninama, a u njegovom vlasništvu su neki od najpoznatijih nebodera u glavnom gradu Kine. Smatra se da je Kinu napustio 2015. godine, a viđen je u Londonu u jednom od najpoznatijih ekskluzivnih klubova u kojem je i bivši britanski premijer Dejvid Kameron. 

Komentari: 0

Novi komentar