Bušati: Albanija je bedem koji brani Crnu Goru od ruskog uticaja

Albanski ministar inostranih poslova Ditmir Bušati, koji boravi u Vašingtonu, tvrdi da je Albanija država sa najrazvijenijom demokratijom na Zapadnom Balkanu i "bedem" ruskom uticaju na Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, BiH i Hrvatsku.
Objavljeno: 20. 04. 2017 - 13:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

Bušati je, međutim, izbjegao da odgovori na pitanje predsjednika američkog-njemačkog Maršalovog fonda Karena Donfilda da objasni izjavu albanskog premijera Edi Rame o ujedinjenju Albanije i Kosova u slučaju da Tirana ne bude primljena u članstvo EU.

Na direktno pitanje da li ujedinjenje Kosova i Albanije znači početak formiranje "Velike Albanije", Bušati kaže: - Albanija ima odlično strateško partnerstvo sa Kosovom. Ja ne mogu reći ništa više od toga.

Šef albanske diplomatije negirao je da postoji "tiranska platforma" Albanaca u Makeodniji, kao i da se Tirana miješa u unutrašnje poslove te zemlje.

Bušati tvrdi i da je pogrešno tu platformu Albanaca u Makedoniji zvati "tiranskom", ne negirajući, međutim, istovremeno da je Tirana "prijateljskim savjetima" pomogla Albancima u Makedoniju u pripremanju te platforme.

- Nije tačno da postoje tiranska platforma. Postoji platforma za razgovor albanskih političkih čelnika sa (Nikolom) Gruevskim i (Zoranom) Zaevim. Postojao je i sorazum sa Gruevskim, koji je on odbio iz razloga koji nemaju veze sa Albanijom, Tiranom ili premijerom (Edijem) Ramom - rekao je Bušati, prenijela je MTV.

On tvrdi da se Albanija nikada nije miješala u unutrašnje stvari Makedonije.

- Mi smo vrlo oprezni i u savjetovanju i to činimo na prijateljski način, na primjer, da se ne reaguje na ulične provokacije, jer Makedonci su takođe naši prijatelji - rekao je šef albanske diplomatije.

Komentari: 3

Toto

20. 04. 2017 - 14:03

Jedna krv, jedna vera, jedna kultura.
Deki

20. 04. 2017 - 14:17

Da te zamolimo, Bušati, nemojte nas vi braniti od raznih uticaja. Evo smo se vazda kroz istoriju znali odbraniti i sami, pa ćemo i ovaj put bez pomoći drugih. Fala ti, ali nemojte nas zaduživati, da ve zamolimo!
@

20. 04. 2017 - 16:52

HA HA HA SAMO DA NAS I VI ALBANCI I SRBI I RUSI HOCETE OSTAVIT NA MIRU NISTA NAM NEBI HVALILO
Novi komentar