Da li nam se lijek za demenciju sve vrijeme krio ispred nosa?

Ljekovi koji su dosad uglavnom propisivani ljudima sa depresijom, mogu dobiti novu namjenu, jer su naučnici otkrili da smanjuju uticaj Alchajmera i drugih degenerativnih bolesti mozga.
Objavljeno: 20. 04. 2017 - 13:59 Promjenite veličinu teksta: A A A

Istraživanje je pokazalo da antidepresivi i antikancerogena jedinjenja, normalizuju proizvodnju proteina u mozgovima laboratorijskih miševa. To bi moglo da spriječi štetu koju izazazivaju Krojcfeld-Jakobova bolest i demencija. 

Vođa projekta profesor Đovana Maluči kaže da je na osnovu dosadašnjih dokaza, sasvim moguće da će u skorije vrijeme biti započeta i klinička studija. 

Antidepresiv koji je korišten u ispitivanjima poznat je po generičkom nazivu trazodon hidrohlorid, dok je antikancerogeno jedinjenje dibenzoilmetan. 

"Za dvije ili tri godine moći ćemo da otkrijemo da li ovaj pristup usporava razvoj bolesti, što bi bio veoma važan korak u liječenju tih poremećaja", rekla je Đovana. 

"Zanimljivo je to što je trazodon već korišten u liječenju simptoma kod pacijenata u poslednjim stadijumima demencije, tako da znamo da će biti bezbjedan za upotrebu u kliničkoj studiji. Naš cilj je da otkrijemo da li davanjem ovih ljekova pacijentima u ranoj fazi bolesti možemo usporiti ili prekinuti njen razvoj". 

Iako je većina njihovih kolega optimistična, drugi se ne usuđuju da daju vedre prognoze, budući da uspjeh prilikom liječenja laboratorijskih miševa nije bio stoprocentan. 

Istraživanje je objavljeno u časopisu "Brain".

Komentari: 0

Novi komentar