Gejts: Sve je veća opasnost od bioterorističkog napada

Sve je veća mogućnost da se u svijetu dogodi bioteroristički napad koji bi s lica zemlje mogao da zbriše 30 miliona ljudi, upozorio je najbogatiji čovjek na svijetu Bil Gejts, prenio je britanski "Telegraf".
Objavljeno: 20. 04. 2017 - 14:21 Promjenite veličinu teksta: A A A

Razlog za sve veću mogućnost ovakvog napada leži u tome što je, kako je Gejts naveo, danas lakše nego ikada stvoriti i proširiti smrtonosne patogene.

Osnivač Microsofta posljednjih mjeseci često u svojim javnim nastupima upozorava na činjenicu da bi epidemija smrtonosnih respiratornih virusa bila opasnija čak i od nuklearnog napada.

On, kako se navodi, smatra da je sada važnije nego ikada da se pomogne državama u praćenju bolesti i spriječavanju globalne tragedije.

"Bioterorizam je mnogo veći rizik od pandemije", rekao je Gejts i dodao kako je napredak u biologiji doveo do toga da teroristi mogu lakše da stvore bolesti poput smrtonosnih boginja.

"To bi moglo da izazove smrt 10 miliona ljudi, a tako mnogo smrti ne bi izazvao ni tragičan događaj poput napada nuklearnim oružjem. Tako da je najveći rizik od prirodno prouzrokovane epidemije ili namjerno izazvanog bioterorističkog napada", kazao je Gejts i dodao kako bi virus koji se brzo širi vazduhom mogao u godinu dana da ubije i više od 30 miliona ljudi.

"Moramo ozbiljno da razmišljamo o tim rizicima", rekao je on.

Kako je naveo, današnja putovanja ljudi po svijetu znače da bi buduće epidemije mogle da budu još smrtonosnije i od španskog gripa 1919, od kog je tada umrlo do 100 miliona ljudi.

"U sljedećih 20 godina imaćemo epidemije mnogo gore nego što je bila sa virusom ebole, ili zika virusom i postoji šansa da će biti u obliku gripa", rekao je Gejts, naglasivši da "zdravstvena kriza negdje" znači "zdravstvenu krizu svugdje".

Komentari: 0

Novi komentar