Demos: Domaće i međunarodne sjenke zbog odbijanja referenduma

Opredjeljenje vrha crnogorske vlasti, inače u dužem periodu pod sjenkom kriminala i korupcije, da tako važna odluka o učlanjenju Crne Gore u vojni savez NATO donese u parlamentu, i to krnjem, jeste u isti mah nelegitimna, kukavička i sa višestrukim negativnim posledicama, saopštili su iz DEMOS-a.
Objavljeno: 21. 04. 2017 - 13:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

DEMOS se od početka zalaže za odluku na refendumu kao demokratsko i do kraja legalno i stabilno rješenje. Posebno je sumnjivo da se tkz. odlučivanje o pristupanju Crne Gore u vojni savez NATO, i to namjerno u mjestu gdje se ovih dana teže može stići, usvaja bez postignutih uslova i od strane međunarodnih partnera, imajući u vidu da proces ratifikacija nije okončan”, saopštavaju.

Nastala situacija baca sjenku i na međunarodne partnere iz NATO koji ne samo da žmure nad profilom vlasti šire poznatoj po vezama sa organizovanim kriminalom već ćuteći prate arogantno odbijanje crnogorskih vlasti zahtijeva demokratske javnosti za odlučivanje na referendumu, dodaje se.

“Mi u DEMOSU, koji smo protiv stranih uticaja na volju crnogorskih građana, i to sa bilo koje strane oni dolazili, bilo sa istoka ili zapada, Rusije ili Amerike svejedno, uočavamo o ovoj mutnoj priči i jedan eklatantan paradoks savremene politike, pa I istorije.

Naime, Rusija, zemlja u kojoj referendumi nisu jači dio političke tradicije, se zalaže za, svakako iz svojih interesa, za referendum u Crnoj Gori. Sa druge strane, zapadne zemlje od koji smo mogli naučiti mnoge demokratske vrijednosti, pa i onu da je referendum najviši oblik demokratije i kao takav neophodan kada se radi o odlukama od posebnog državno-narodnog interesa, da dakle takve zemlje, sada već vojni partneri Đukanovićeve vlasti, nijemo prate, što znači podržavaju, nedemokratski način odlučivanja u Crnoj Gori”, saopštili su.

Očekujući javni stav zapadnih partnera o nastaloj situaciji, DEMOS ostaje privržen svom programu u kome je jasno definisano da je referendum neophodan za odlučivanje o pristupanje vojnim savezima.

“Referendum je najdemokratskije, najlegalnije i najstabilnije rješenje, čije će rezultate, ma kakvi oni bili, DEMOS dosljedno poštovati”, zaključili su oni u saopštenju.

Komentari: 1

rm

21. 04. 2017 - 14:33

Lekićum šta ti na to kaže Ranko-NATO u Parlamentu.
Novi komentar