Aleksandar Bečanović dobitnik nagrade Evropske unije za književnost

Crnogorski autor Aleksandar Bečanović ovogodišnji je lauret nagrade Evropske unije za književnost.
Objavljeno: 21. 04. 2017 - 13:29 Promjenite veličinu teksta: A A A

Sem njega, nagrade su dobili Rudi Erebara (Albanija), Ina Vulčanova (Bugarska), Bjanka Belova (Republika Češka), Kalia Papadaki (Grčka), Haldora K. Torodsen (Island), Osvald Zebris (Letonija), Valid Naban (Malta), Džamal Ouariači (Holandija), Darko Tuševljaković (Srbija), Sine Ergun (Turska) i Sunjejev Sahota (Ujedinjeno Kraljevstvo).

Nagrada Evropske unije za književnost (EUPL) je nagrada koja prepoznaje izvanredne nove i perspektivne talente u oblasti književnosti širom Evrope i ističe bogatstvo savremene evropske književnosti, dok istovremeno skreće pažnju na jedinstveno kulturno i jezičko nasljeđe konitineta. Takmičenje za EUPL je otvoreno za sve zemlje koje učestvuju u programu Kreativna Evropa, kojim Evropska unija finansira kulturu i kreativne djelatnosti za period 2014-2020.

EUPL organizuje konzorcijum koji uključuje Federaciju evropskih i međunarodnih knjižarama (EIBF), Savjet pisaca Evrope (EWC) i Federaciju evropskih izdavača (FEP) uz podršku Evropske komisije. Ista je dostupna svim zemljama koje učestvuju u Kretivnoj Evropi, programu koji finansira EU za oblast kulture i kreativne sektore za period 2014-2020.

Svake godine se formira stručni nacionalni žiri u nekoj trećoj zemlji učesnici kako bi isti proglasio autore koji su osvojili nagradu na osnovu određenih kriterijuma i procedura selekcije. Kada bude izabran, svaki od dvanaest pobjedničkih autora, ne samo da dobija novčanu nagradu od 5 000 eura, već što je još važnije, ima koristi od povećanja međunarodne vidljivosti i prekogranične promocije, počevši od ceremonije dodjele nagrada u Briselu i nastavljajući sa velikim sajmovima knjiga u Evropi.

Komesar Tibor Navracsics, visoki predstavnici Evropskog parlamenta i predsjedvajući Malte Savjeta EU će predstaviti dvanaest pobjedničkih autore i dodijeliti im nagrade tokom javne svečanosti 23. maja u Concert Noble, u Briselu.

Komentari: 0

Novi komentar