Zenka: Saradnja CG i Kosova veoma dobra

Crnogorsko društvo svojim primjerom govori u korist činjenice da su mutikulturalnost i maultinacionalnost društva značajni svjedoci njegove demokratizacije, rekao je ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka u razgovoru sa  ministrom obrazovanja, nauke i tehnologije Arsimom Bajramijem.  
Objavljeno: 21. 04. 2017 - 15:00 Promjenite veličinu teksta: A A A
Zenka: Saradnja CG i Kosova veoma dobra

Ministar se tokom svoje radne posjete Republici Kosovo susreo i razgovarao sa ministrom Bajramijem o pitanjima u vezi sa  albanskom zajednicom u Crnoj Gori, sa posebnim osvrtom na obrazovanje na albanskom jeziku u Crnoj Gori. Ministar Zenka rekao je da Crna Gora, kao demokratska država, posvećuje puno pažnje poštovanju i zaštiti ljudskih i manjinskih prava, te da posebno vodi računa o položaju manjinskih naroda. On je zahvalio ministru Bajramiju na spremnosti da pomogne u jačanju obrazovanja na albanskom jeziku u Crnoj Gori.

Saradnja Crne Gore i Republike Kosovo veoma je dobra u oblasti obrazovanja, rekao je Zenka, i dodao da veliki broj mladih ljudi iz albanske zajednice u Crnoj Gori pokazuje interesovanje da studira na Kosovu.

Ministar Bajrami naveo je da Republika Kosovo pruža podršku albanskoj zajednici u Crnoj Gori u oblasti obrazovanja, kroz udžbenike, kvote za studente, ali i kroz mogućnost da pomogne u obuci nastavnika/ica srednjeg obrazovanja, ali i drugim oblastima. Delegacija iz Crne Gore koju predvodi ministar Zenka posjetila je i Univerzitet u Prištini i tom prilikom razgovarala sa Rektorom Univerziteta Marijanom Ademijem o jačanju dalje saradnje.

Na sastancima je ocijenjeno da je interkulturalni karakter obrazovnog sistema potrebno dalje unaprijeđivati, te u tom pravcu postoji sve izraženija potreba da se razmjenjuju primjeri dobre prakse i iskustva.

Ministar Zenka je sa direktorom za unaprijeđenje i zaštitu prava manjinskih zajednica i drugih manjinskih nacionalnih zajednica Leonom Gjokajem i direktorom za obrazovanje pripadnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u Ministarstvu prosvjete Marashem Dukajem, razgovarao i sa članovima uduženja kosovskih Crnogoraca. U fokusu je bila važnost nedavno usvojene Strategije za afirmaciju i integraciju crnogorske zajednice u Republici Kosovo 2016-2021. Zajednički je zaključeno da treba zajednički raditi na afirmaciji i očuvanju identiteta crnogorske manjine na Kosovu, te njenoj punoj integraciji u kosovsko društvo. S tim u vezi, razgovarano je o posjeti predstavnika/ca relevantnih resora u Vladi Crne Gore u vezi sa realizacijom pomenute Strategije kao i Akcionog plana za njeno sprovođenje.

Predloženo je potpisivanje Memoranduma o saradnji sa nacionalnim savjetom Albanaca u Crnoj Gori, kao i intenziviranje aktivnosti u vezi sa povećanjem uključenosti pripadnika/ca crnogorske zajednice na svim nivoima  u institucije na Kosovu.

Delegacija iz Crne Gore u nastavku radne posjete Prištini obišla je i štand Turističke organizacije Ulcinj na Sajmu turizma  koji je u toku. 

Komentari: 0

Novi komentar