DARMANOVIĆ-ZANIJER: Političke partije da se vrate dijalogu u Parlamentu, gdje mu je i mjesto

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović susreo se danas u Beču sa generalnim sekretarom OEBS-a Lambertom Zanijerom. Kako je saopšteno iz tog resora, gensek Zanijer je pozvao sve političke partije da se vrate dijalogu u Parlamentu, gdje mu je i mjesto.
Objavljeno: 21. 04. 2017 - 18:50 Promjenite veličinu teksta: A A A

U saopštenju stoji kako je izraženo obostrano zadovoljstvo zbog snažnog napretka Crne Gore u reformama u ispunjavanju obaveza i principa OEBS-a.

Kako se navodi, ukazali su na kontinuitet odličnih odnosa i saradnje između Crne Gore i OEBS-a – njegovih izvršnih struktura i institucija, koji se reflektujui kroz djelovanje Misije OEBS-a u Crnoj Gori i njeno dugogodišnje partnerstvo sa institucijama i svim akterima crnogorskog društva.

– Polazeći od dostignutog nivoa razvoja i integracije države u evropske i evroatlantske strukture, obostrano je izražena podrška iniciranom procesu izoštrenijeg fokusa Misije OEBS-a u CG na nekoliko oblasti od prioritetnog interesa Crne Gore, a u kojima OEBS može da pruži specifičnu ekspertizu – piše u saopštenju.

Dodaje se da su ministar Darmanović i gensek Zanijer razmijenili mišljenja i o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, sa posebnim osvrtom na prošlogodišnje parlamentarne izbore i višemjesečni bojkot Parlamenta od strane opozicije. U tom kontekstu,  afirmisali su nalaze posmatračke misije ODIHR-a, kao ključne i referentne međunarodne instance za monitoring izbornog procesa.

– Naglašavajući poznati stav OEBS-a da je konstruktivan dijalog u okviru demokratskih institucija, a ne bojkot, način da se rješavaju unutrašnji politički izazovi i razlike u najboljem interesu crnogorskih građana, gensek Zanijer je pozvao sve političke partije da se vrate dijalogu u Parlamentu, gdje mu je i mjesto – stoji u saopštenju.

Takođe, pozdravio je potvrđenu spremnost i interes crnogorskih vlasti da nastave konstruktivnu saradnju sa ODIHR-om, a u cilju daljeg unapređenja izbornog okvira u skladu sa datim preporukama.

– U okviru razmjene mišljenja o situaciji u regionu, ministar Darmanović je ponovio posvećenost Crne Gore nastavku njene konstruktivne regionalne politike i uloge, kao i daljem jačanju dobrosusjedskih odnosa – piše u saopštenju.

Na kraju, navodi se, obostrano je izraženo zadovoljstvo kontinuitetom dijaloga i konstruktivnerazmjene mišljenja na visokom nivou.

Komentari: 0

Novi komentar