Ovaj sastojak kriv za debljanje

Svi znamo da slana hrana izaziva žeđ, ali dugoročno takva prehrana vodi do smanjene konzumacije vode, tvrde naučnici. Dodatno, visok udio natrija u prehrani pojačava glad, pa se tako slana hrana može vezati uz prejedanje, dakle i debljanje.
Objavljeno: 25. 04. 2017 - 10:52 Promjenite veličinu teksta: A A A

Otkriće da slana ishrana zapravo smanjuje žeđ, a pojačava glad narušava stotinjak godina stara vjerovanja o ishrani.

Riječ je o dva odvojena istraživanja. Prvo su proveli američki i ruski naučnici na ruskim astronautima koji su sudjelovali u programu simuliranih letova. Pošto su proveli mjesece u kontrolisanim uslovima, predstavljaju idealne ispitanike za ovakvu vrstu istraživanja.

Je li himalajska so zaista zdravija od obične kuhinjske?

Naučnici su postepeno smanjivali njihov dnevni unos soli, sve dok s početnih 12 grama nisu došli na 6 grama soli dnevno. Očekivali su da će astronauti, posljedično, tada pili manje vode i rjeđe biti žedni. Međutim, dogodilo se potpuno suprotno.

Ispitanici su potvrdili i jači osjećaj gladi, pa je tako autor studije dr. med. Jens Titze zaključio: "Da smo im dali više hrane, sigurno bi se udebljali.", prenosi Health. Studija na miševima potvrdila rezultate

Druga studija je provela eksperiment iste vrste, ali na miševima. Budući da im u ovoj studiji nisu ograničavali količinu dostupne hrane, miševi su se udebljali kada im je povećan unos soli, čime je još jednom potvrđena hipoteza o tome da visok udio soli u prehrani jača glad, a samim time i deblja.

So - začin života ili bijela smrt? Povećan unos soli utjecao je i na mišiće, tj na raspadanje proteina u mišićima. Njihovo raspadanje bilo je popraćeno povećanjem razine glukokortikoida, skupine kortikosteroida koja se veže uz razvoj dijabetesa, pretilosti, srčanih oboljenja i osteoporoze. Kratkoročno gledano, ako pojedeš šaku slanog kikirikija, bićeš žedna. Ono što ove studije istražuju je uticaj kontinuirane ishrane s visokim udjelom soli na organizam. Prema tome, u redu je pojesti nešto vrlo slano tu i tamo, ali vodi računa o tome da ti ne prijeđe u naviku. So možeš koristiti za ljepotu i zdravlje

24sata.hr

Komentari: 0

Novi komentar