Francuski sud oslobodio Haradinaja

Francuski sud u Kolamru odbio je zahtjev Srbije za izručenje bivšeg vođe OVK Ramuša Haradinaja Srbiji, javlja B92.
Objavljeno: 27. 04. 2017 - 09:52 Promjenite veličinu teksta: A A A
Francuski sud oslobodio Haradinaja

Haradinaj je priveden 4. januara na teritoriji Francuske, na osnovu potjernice koju je protiv njega izdala Srbija za ratne zločine počinjene tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine .Sud je Haradinaja 12. januara, uz određene mjere, pustio da odluku o zahtjevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi.

Haradinaj se pred sudom u Kolmaru pojavio 1. i 9. februara, kao i 2. marta.Više puta od hapšenja je ponovio da ne prihvata da bude izručen Srbiji i iznosio ocjenu da je riječ o političkom procesu protiv njega.

U međuvremenu, predsjednik Albanije Bujar Nišani potpisao je ukaz kojim je dodijelio državljanstvo Haradinaju i njegovoj supruzi Aniti ali to, prema pisanju današnjih Novosti, ne može biti osnov za eventualni zahtjev za njegovo izručenje Tirani.

Postupak protiv Haradinaja pokrenut je u Srbiji, zbog čega je irelevantno to što je u međuvremenu dobio državljanstvo Albanije.

O tome kome će lice biti izručeno odlučuje država kojoj je podnijeta molba za izručenje, u ovom slučaju Francuska. Dakle, protiv Haradinaja je pokrenut postupak u Srbiji i Srbija ga traži nezavisno od toga čije državljanstvo ima", rekli su u Ministarstvu.

U Ministarstvu pravde su rekli da ne postoji sporazum Srbije i Albanije kojim se omogućava da se optuženima za ratne zločine u jednoj zemlji, sudi u drugoj, čiji su državljani.

Komentari: 3

Cestitam komsija!

27. 04. 2017 - 10:22

Sve najbolje i puno uspjeha! Uzivaj u kmecanju ugrozenih Velje Srbalja papucara: Kmeeeee kmeee kmeeee!
Deki

27. 04. 2017 - 10:43

Sve Bog vidi i kad tad stigne njegova pravda. Prije 100 godina francuzi su bili najzaslužniji za gašenje crnogorske Države i obilato pomogli srbima da nas pripoje i asimiliraju. Evo dočekasmo da isti ti francuzi otvore rak ranu Srbiji i to na najteži način za srbe. Neka vam je sretno prijateljstvo braćo srbi. Tako će vas i Rusija prodati čim joj bude trebalo.
!

27. 04. 2017 - 19:14

Zivjelo novo prijateljstvo Montenegro - Francuska
Novi komentar