FT: Šta se krije iza velikih arapskih investicija u nekretnine na Balkanu?

Ugledni "Financial Times" u opširnom članku je proučio ulaganja kompanija sa Bliskog istoka u nekretninske projekte na Balkanu, otkrivajući razloge zašto je Balkan interesantno tržište za ulaganje, ali i koji su izazovi s kojima se kompanije tamo susreću.
Objavljeno: 27. 04. 2017 - 11:32 Promjenite veličinu teksta: A A A

FT navodi kako neki misle da je interes ulagača iz Persijskog zaliva podstaknut strateškim ili religijskim ciljevima, ali potom citira Ivana Cakarevića iz kompanije Rooftop Capital, koji vjeruje da pravi razlog ulaganja znatno prizemniji.

- Radi se o pogodnoj lokaciji na središtu puteva, gdje je cijena rada konkurentna, a namjera pristupanja Evropskoj uniji čini cijelu regiju privlačnom za ulaganja, tvrdi Cakarević.

Londonski list podsjeća da je Investiciona kompanija Dubaija (ICD) u maju prošle godine kupila odmaralište Porto Montenegro za oko 200 miliona dolara, što je bilo prvo ulaganje u tu balkansku državu. U međuvremenu, egipatski preduzetnik Samih Saviris uložio je 1,1 milion eura u elitno odmaralište Luštica Bej, a još dva arapska ulaganja: Plavi Horizonti i Montrose Montenegro su u pripremi. Plave Horizonte muče problemi s vlasništvom zemljišta, što FT prepoznaje kao čest problem za investitore u regiji.

Investicija u Beograd na vodi, projekat vrijedan tri milijarde dolara, je najvidljivije zalivsko ulaganje u regiju. Iza projekta stoji kompanija Eagle Hills iz Abu Dabija. Okružen je brojnim kontroverzama, od činjenice da je kompanija odabrana bez javnog tendera, do načina na koji je srpska vlada mijenjala zakone kako bi omogućila izgradnju.

No, dok je pozornost medija na kompanijama iz arapskih zemalja, direktor firme  Coreside Srđan Vujčić procjenjuje kako je za čak 80 posto investicija u nekretnine u regiji zaslužan - Izrael.

- Izraelski investitori su se fokusirali na maloprodajne parkove i trgovačke centre, rekao je Džejms Gan, direktor Poseidon grupe, koji ima 10-godišnje iskustvo u regiji.

Gan je za FT naglasio kako raste i interes južnoafričkih ulagača, koji u svojoj zemlji imaju problema s valutnim rizicima i ekonomskom nestabilnošću. Kompanija Reit Hyprop iz Johanesburga (Južna Afrika) kupila je 60 posto beogradskog trgovačkog centra Delta City u februaru prošle godine. Ista kompanija kupila je i crnogorski Delta City u Podgorici, a kupila je i trgovački centar u Skoplju. Južnoafrički New Europe Property Investments kupio je zagrebački Arena Centar krajem prošle godine.

Bosna i Hercegovina omiljena je meta investitora iz Persijskog zaliva, pogotovo u nekretnine za odmor, stanovanje i trgovinu. Saudijski Al Shiddi Trading uložio je u sarajevski City Centre. Izgradnja na turističkom gradu Buroj Ozone pokraj Sarajeva počela je krajem prošle godine- investiciji vrijednoj 2,3 milijarde eura iza koje stoje ulagači iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Uprkos sredstvima koja pristižu u ekonomiju BiH, ove arapske investicije nijesu naišle na univerzalnu dobrodošlicu, piše FT. Neki se građani žale na prevelike kulturne razlike sa posjetiocima i puzajući nalet konzervativizma u zajednicama gdje se započinju projekti. No, državna Agencija za unapređenje stranih investicija (FIPA) tvrdi kako su ti problemi prenaglašeni, a zalivske kompanije ne spadaju ni među najvećih 10 investitora u BiH.

- Neke zalivske države su među najvećim investitorima u EU i tamo su dobrodošle. Kapital ne poznaje religiju ni granice, poznaje samo profit. Stoga ne biste trebali misliti da zalivske države ovdje ulažu zbog muslimanskog naroda, već ulažu zato jer mogu zaraditi u Bosni i Hercegovini- rekla je FIPA u saopštenju.

 

Komentari: 1

Mila K

27. 04. 2017 - 13:51

"U međuvremenu, egipatski preduzetnik Samih Saviris uložio je 1,1 milion eura u elitno odmaralište Luštica Bej..." ova investicija je 1 milijarda a ne jedan milion. Ko je prevodio malo se zagubio oko ozbiljnih cifara...
Novi komentar