Popov: Moguće da se kriza iz Makedonije prelije na region

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocijenio je danas da je kriza u Makedoniji posljedica toga što je ta zemlja "blokirana" na putu integracija u Evropsku uniju i da je moguće da se kriza prelije i na region.
Objavljeno: 28. 04. 2017 - 13:32 Promjenite veličinu teksta: A A A

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocijenio je danas da je kriza u Makedoniji posljedica toga što je ta zemlja "blokirana" na putu integracija u Evropsku uniju i da je moguće da se kriza prelije i na region.

"Ispoljava se posljedica onoga što je davno trebalo uraditi  -  otvaranje puta Makedoniji ka Evropskoj uniji. Ona je prva od zemalja u regionu postala kandidat, ali je blokirana od Grčke zbog imena. EU je mogla da izvrši pritisak na Grčku. Tada ne bi došlo do ovoga, jer bi Makedonija bila stabilnija na evropskom putu. U tom slučaju bi unutrašnja situacija bila daleko povoljnija", rekao je Popov agenciji Beta.

On je kazao da je "zaglavljenost" Makedonije u evrointegracijama dovela do oživljavanja "nacionalnog romantizma" što je, po njegovoj ocjeni, dovelo do unutrašnjih sukoba nacionalne i gradjanske struje.

"To je u toj mjeri kulminiralo da je dovoljan bio i taj makedonsko-makedonski spor, a kamo li što se u medjuvremenu pojavio albanski faktor... Sada postoji opasnost da u Makedoniji dodje i do podjela po etničkoj liniji", rekao je Popov.

On je dodao da je nijedna politička opcija u Makedoniji ne garantuje stabilnost.

Popov je rekao da nestabilnost prijeti da se prelije na region i da mnogo toga u ovoj situaciji podseća na 1990-e godine. On je dodao da se u nesredjenoj situaciji u EU javljaju ideje o potrebi nacionalnog ujedinjenja i da čak odredjeni teoretičari govore o potrebi nacionalno čistih država, što političari u regionu zloupotrebljavaju.

"Milorad Dodik s najavama izlaska Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine, Hrvatska sa zahtjevom trećeg entiteta, Edi Rama ako nema Evrope, onda će biti ujedinjenja sa Kosovom  -  to vodi otvaranju kompletnog albanskog pitanja i onda tome nema kraja i može dovesti do opšteg plana u regionu. Imamo u Srbiji i Hrvatskoj pokušaje istorijskog revizionizma", rekao je Popov.

On je dodao da nijedna zemlja u regionu nije potpuno stabilna, s jakom demokratijom.

"Kod nas imate proteste, u Hrvatskoj pitanje hoće li se vlada održati ili pasti. U Crnoj Gori unutrašnja sporenja. Imamo cio region i svaku zemlju pojedinačno nestabilnu, jer se medjusobni odnosi zloupotrebljavaju za unutrašnjo-političke svrhe. I to onda samo diže krizu na viši nivo", rekao je Popov.

On je ocijenio da, osim upozorenja, evropski predstavnici nijesu ponudili rješenja za problem i da se Evropa Balkanom bavi tek kada on udje u problem.

"Medjunarodni faktor treba da se pojavi ovdje kao neko ko bi ponudio rješenja", rekao je Popov.

IZVOR: Beta

Komentari: 0

Novi komentar