Otkrivena nepoznata sorta vinove loze

Potpuno nepoznata sorta vinove loze otkrivena je u Konavlima, radnog naziva „Dubrovačka crna“, čiji genetski profil ne odgovara nijednom od dvije hiljade postojećih u bazi zagrebačkog Sveučilišta, kazao je prof. dr. Marko Karoglan sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta.
Objavljeno: 30. 04. 2017 - 17:37 Promjenite veličinu teksta: A A A

Na predavanju koje je proteklog vikenda održano u sklopu manifestacije Dubrovnik FestiWine, Karoglan je istakao kako je sortu zapravo prepoznao Konavljanin Niko Cvjetković.

- Još uvijek o tome jako malo znamo. Sve je krenulo 2015. godine kada me kontaktirao gospar Niko Cvjetković iz Konavala i rekao mi da je našao neku sortu vinove loze koja njemu ne sliči na na jednu poznatu. Bio sam skeptičan, ali smo dogovorili da nam pošalje lišće. Iz prve je nismo ni mi prepoznali. Sljedeće godine Cvjetković nam je poslao uzorke lišća za DNK analizu, a genetički profil nije odgovarao ni jednoj poznatoj sorti vinove loze. Agronomski fakultet u bazi ima dvije hiljade različitih sorti i još 120 autohtonih sorti, ali nijedna se nije poklopila - rekao je dr Karoglan.

Ocijenio je kako za proizvodnju vina unikatni genetski profil ne znači ništa, te kako su dalja istraživanja nastavili na samom grožđu.

- Unikatni genetski profil sam po sebi ne znači ništa, stoga smo ispitali i osnovne parametre i grožđa iz berbe 2016. godine. Svi ti parametri - šećer, kiselina itd - su ispali jako kvalitetni, a napravili smo i analizu polifenolnog profila i tu se pokazalo kako je ta sorta u rangu nekih raširenih hrvatskih sorti - dodao je on.

Karoglan je naglasio kako je za sada riječ o jednoj jedinoj lozi, te istakao da je nezahvalno upoređivati je s drugim sortama.

- Moraćemo da je stavimo u „al pari“ proizvodne uvjete. Sada smo u postupku razmnožavanja, dogodine ćemo imati oko 150 sadnica i tražićemo „udomitelja“ kako bi imali pilot vinograd. Radni naziv je „Dubrovačka crna“, a službeni naziv nema - naveo je Karoglan.

Izvor i foto: N1 Zagreb/Hrvoje Jelavić/Pixsell

Komentari: 2

crmničanin

30. 04. 2017 - 20:49

to je naš vranac koji je neko tamo ponio i zasadio.pa neka je, nek se množi crnogorski vranac po konavlima
nije

30. 04. 2017 - 21:18

vranac je već u toj bazi podataka koja se pominje
Novi komentar