Pritvor za učesnike nereda u Sobranju

Sudija za prethodni postupak skopskog krivičnog suda odredio je danas pritvor četvorici od sedam privedenih zbog sumnje da su učestvovali u nasilju u Sobranju Makedonije, kada je povrijeđeno više poslanika parlamentarne većine.
Objavljeno: 01. 05. 2017 - 13:17 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako su prenijeli mediji, njima je određen pritvor od osam dana, jer s obzirom da se radi o zahtjevu državnog tužilaštva za skraćeni postupak, nije moguć duži pritvor.

Makedonsko državno tužilaštvo je nakon nasilja u Sobranju, u četvrtak, na osnovu dokaza koje je prikupila policija, naredilo privođenje ukupno 15 osoba zbog sumnje da su počinili lakše krivično djelo "učestvovanje u grupi koja sprječava službeno lice u vršenju dužnosti".

U nasilju u četvrtak, kada su učesnici protesta "Za jedinstvenu Makedoniju", pristalice VMRO DPMNE, upale u makedonsku skupštinu nezadovoljne što je nova skupštinska većina uz ometanje poslanika VMRO DPMNE samoinicijativno izabrala Talata Džaferija za predsjednika Sobranja, pivedeno je 109 osoba, među kojima i visoki funkcioneri stranaka parlamentarne većine.

U napadima na pripadnike parlamentarne većine koju čine SDSM i albanske stranke DUI, Besa i Alijansa za Albance, učestvovale su i maskirane osobe, a korišćeni su i metalni i drugi čvrsti predmeti, kao što su stativi televizijskih ekipa.

Prema navodima poslanika i novinara, neke od maskiranih osoba su bile naoružane, a iz rukovodstva SDSM tvrde da je među njima bilo pripadnika policije i makedonske armije i da se radi o planiranom pokušaju ubistva čelnika stranaka parlametarne većine koji je organizovao vrh VMRO DPMNE. (Beta)

Komentari: 0

Novi komentar