Ji: Naredni korak treba da bude formiranje vlade

Sjedinjene Američke Države (SAD) podržavaju izbor predsjednika makedonskog parlamenta, Talata Džaferija, i spremne su sa njim da sarađuju, a naredni korak treba da bude formiranje reformske vlade, kazao je danas u Skoplju američki zvaničnik, Brajan Hojt Ji.
Objavljeno: 01. 05. 2017 - 19:36 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je naveo da SAD snažno podržavaju Makedoniju na evropskom putu.

Posle sastanaka sa liderima parlamentarnih stranaka i predsjednikom, Ðorđem Ivanovim, protekla dva dana, Ji je novinarima rekao da je zadovoljan konstruktivnim razgovorima koje je imao.

On je pozvao lidere partija i poslanike u Sobranju da dozvole rad novoj parlamentarnoj većini, koja treba da predloži novu vladu i vladin program.

O svemu tome, prema njegovim riječima, treba raspravljati u Sobranju.

Ji je, kako prenosi Tanjug, rekao da je srećan što su interesi i politika Makedonije i dalje usmjereni ka evropskim integracijama, kao i da je to država razvijene demokratije.

"Radujemo se saradnji sa svima u ostvarivanju tog cilja. Nedavni put Makedonije nije bio baš uspješan, posebno u poslednje dvije godine. Makedonski političari nijesu uspjeli da formiraju novu vladu od decembra, a to nije dobro za građane", rekao je on.

Amerika, rekao je Ji, osuđuje nasilje koje se dogodilo u zgradi parlamenta prošle sedmice i traži da se odgovorni privedu pravdi.

"Mi pozivamo političke lidere da pronađu rješenje za izlaz iz ove situacije. A to je da parlamentarna većina predloži formiranje vlade", rekao je Ji.

On je pozvao predstavnike političkih partija na dijalog, ali i predstavnike civilnog društva i sve zainteresovane, da im se, kako je rekao, priključe u iznalaženju najboljih rješenja.

Saopštio je da je zabrinut zbog toga što politički lideri nijesu uspjeli da formiraju vladu, koju bi, kako je rekao, priznala cijela međunarodna zajednica. Ji je kazao da još više zabrinjavaju incidenti koji su se dogodili u zgradi parlamenta.

"Još više zabrinjava nasilje u parlamentu kada je dio poslanika kukavički napao druge poslanike samo zato što su izabrali novog predsjednika", rekao je Ji.

Komentari: 0

Novi komentar