Nil Degras Tajson: Amerika se bliži svom kraju

Slavni astorfizičar Nil deGras Tajson kaže da Amerika sve više odbacuje nauku, što znači da se bliži svom kraju.
Objavljeno: 04. 05. 2017 - 17:00 Promjenite veličinu teksta: A A A
Nil Degras Tajson: Amerika se blizi svom kraju

“Ovo je početak kraja”, rekao je on za Yahoo. 

“Početak kraja informisane demokratije je trenutak u kom ljudi diskutuju da li su objektivno utvrđene naučne činjenice tačne. Kad dođe do toga, ne postoji informisano donošenje odluka”, kaže on. 

Tajson, koji je direktor Hajden planetarijuma u Američkom prirodnjačkom muzeju u Njujorku, kaže da ga uznemirava to što vlada ignoriše naučne izvještaje iz Nacionalne akademije nauka. 

“Ako ćete ignorisati njihove izvještaje, ne postoji budućnost u pogledu zdravlja i bogatstva za ovu zemlju”, kaže on. 

Tajson smatra da konkurencija na ovim poljima zahtjeva “inovativnost i inteligentno ulaganje” u nauku, tehnologiju i matematiku. 

“Ako to nemate, gledajte kako Amerika polako blijedi. Već blijedimo. Samo gledajte kako nestaje. To nije nagla promjena. Ne, samo polako postajemo sve manje relevantni. Svijet će donositi odluke bez nas”, kaže astrofizičar. 

Tajson je rekao da političke debate treba da se orijentišu oko rješenja za probleme sa kojima se društvo suočava, umjesto oko elementarnih činjenica. 

“Razočaran sam što zemlja u kojoj sam odrastao, ona koja je poslala čovjeka na Mjesec, razvila internet, lične računare i pametne telefone, debatuje šta jeste, a šta nije naučna činjenica”.

Komentari: 0

Novi komentar