THE LEFTOVERS, S03E03: Prevencija apokalipse

Genijalna epizoda u kojoj Kevin stariji pokušava da nađe način da spasi svijet, a Grejs ono što je ostalo od njene duše, postala je platonski ideal kom treba da stremi cijeli šou.
Objavljeno: 06. 05. 2017 - 17:31 Promjenite veličinu teksta: A A A
THE LEFTOVERS, S03E03: Prevencija apokalipse

Sezona je počela kao mračni ples bola i gubitka koji je prožet taktovima misterije, ali „The Leftovers“ ne prestaje daevoluira na putu šarmantno-čudnog istraživanja vjere. Genijalna treća epizoda prikazala je uzvišenu ljepotu života, praćenu teškim spoznajama i slomljenim srcima. Postala je platonski ideal kom treba da stremi cjelokupan šou.

Pisci serijala vratili su nas u Australiju, prikazali stare događaje iz drugog ugla i dali odgovore na neka pitanja. Noseći stubovi snažne epizode pripali su Kevinu starijem (fenomenalni Skot Glen).

Božanski dizajn

Sve što se dešava izgleda kao posljedica božanskog dizajna ili djela pogrešnih ljudi koji su njime vođeni. Kevin Garvi luta preko pola svijeta tražeći aboridžinsku pjesmu u nadi da će odagnati veliku poplavu. Dio njegove fenomenalne priče je zaseban heroj – stari kasetofon Kevina mlađeg. Čitava epizoda izgleda kao dugometražno istraživanje jednog od najzagonetnijih likova u seriji. Nikada nijesmo bili sigurni da li je Kevin stariji lud ili ne.

Kada pronalazi Kristofera Sandeja, čovjeka od kog treba da preuzme posljednje stihove za pjesmu protiv kraja svijeta, detaljno objašnjava preokrete tokom putovanja. Nezaboravni monolog govori o lutanju kroz Australiju, halucinogenim pokušajima susreta sa Bogom, svetom piletu i emotivnim anegdotama. Sve ukazuje na činjenicu da, pored želje da sačuva svijet, Kevin pokušava da spasi i ljubav prema sinu.

Spašavanje duše

Drugi fenomenalan monolog pripada Grejs, ženi koja je pronašla Kevina nakon ujeda zmije. Tužnim pogledom i snažnim izrazima lica, žena prepričava svoj žalosni put. Mislili smo da priča ne može postati tragičnija, a onda smo čulida je izgubila djecu, pogrešno misleći da su nestala tokom Velikog odlaska. Dok Kevin pažljivo sluša, jasno je da oboje tragaju za istim – lijekom protiv apokalipse. Kevin pokušava da spasi svijet, a Grejs ono što je ostalo od njene duše.

Interesantan je način na koji se epizoda nadovezuje na prethodne minute. Nova pitanja otvorila je Kevinova čudna priča o uzimanju halucinogenih supstanci, buđenju u nepoznatom hotelu na zapaljenom krevetu i spoznaji da nije razgovarao sa Bogom. Da li je moguće da je pričao sa sinom dok je bio u Čistilištu? I da li to znači da Kevin mlađi stvarno jeste Mesija?

„The Leftovers“ svakim novim minutom produbljuje priču inadograđuje čudotvorne gromade od likova koji, svako na svoj način, utiru beskonačni put ka spoznaji i smislu života. Nama samo ostaje da upijamo zasebna remek-djela i nadamo se magičnoj završnici.

Anja DROBNJAK

 

 

Komentari: 0

Novi komentar