LONDON CALLING: Patriote fotografišu

Ako pitate Londonce kako svaki stanovnik ovog grada može da iskaže ljubav prema njemu, odgovor će vas možda začuditi. Odgovor glasi: „Morate fotografisati non-stop!“
Objavljeno: 07. 05. 2017 - 07:36 Promjenite veličinu teksta: A A A

London je grad koji svakog dana ima da kaže nešto novo. Zato je godinama na jednom od top pet mjesta na vječnoj listi najpopularnijih turističkih destinacija. Ubitačno brzi London jeste jedna od nezaobilaznih stanica svim posjetiocima koji žele malo da zavire u popularnu britansku kulturu. Nije važno šta ih najviše interesuje – kupovina, umjetnost, muzika, film ili arhitektura. Turisti obožavaju ovo mjesto bez ikakve dileme. Međutim, Londonci donedavno nijesu znali da njihov ultrapopularni grad najviše ne vole turisti, već oni sami!

Glavni grad Ostrva, kao većina metropola, ima veliki broj problema na dnevnoj osnovi - od prepunog metroa i gužvi u saobraćaju do previsokih cijena. Ipak, Londonci se nikada ne bi odrekli svog grada. Ako ih pitate kako svaki stanovnik može da iskaže ljubav prema svom gradu, odgovor će vas možda začuditi. Odgovor glasi: „Morate fotografisati non-stop!“.

A odakle podatak da Londonci mnogo više vole da fotografišu svoj grad u odnosu na turiste? To je pokazala interesantna analiza fenomenalnog Erika Fišera. Ovaj simpatični vizualista iskoristio je takozvano „geografsko tagovanje“ na internetu da napravi „vruću“ mapu Londona.

02-oslikani-zid-u-sordicu

Crvene tačke na mapi predstavljaju mjesta koja su fotografisali turisti, a plave lokalci. Na prvi pogled ne izgleda da plavih tačaka ima više, ali Fišer je sasvim siguran - lokalci mnogo više fotografišu svoj grad od turista na godišnjem nivou. Štaviše, njegova analiza, zasnovana na uzorku od 136 gradova, pokazala je da London najviše snimaju lokalci.

03-big-ben

Naravno, rezultat je u mnogim slučajevima pokazao potpune klišee. Turisti najviše fotkaju Kensington, Trafalgar, Big Ben, Grinič i vjeverice - nezaobilazne stanare Hajd parka. Sa druge strane, lokalci su fokusirani na manje popularna mjesta koja imaju malo ličnije priče. U tom moru mjesta za fotografisanje, Londonci su najviše fokusirani na suburbane djelove grada. U istočnom dijelu Londona, to je popularni Šordič i zidni crteži lokalaca. U centralnom dijelu najviše se fotografišu zabačene ulice Sohoa; a u zapadnom manje poznate galerije sa radovima perspektivnih umjetnika sa Ostrva.

- Nijesu samo londonska mjesta ono što ovaj grad čini onim što jeste. Mi, stanari Londona, jesmo ti koji popravljamo ili pogoršavamo generalnu sliku – rekao mi je jedan mladi umjetnik sa istoka grada. Eto i nama prostora za razmišljanje...

Leila MURSELJEVIĆ

FOTO: Timeout London / Leila Murseljević

Komentari: 0

Novi komentar