Vulin položio vijenac pa napustio skup zbog zastave Kosova

Ministar u Vladi Srbije, Aleksandar Vulin, nakon što je položio vijenac na centralnom spomeniku u koncentacionom logoru Mauthauzen, napustio je komemoraciju, u znak protesta zbog prisustva delegacije Kosova na skupu i uložio zvaničan protest, prenosi Tanjug.
Objavljeno: 07. 05. 2017 - 20:10 Promjenite veličinu teksta: A A A
Vulin polozio vijenac pa napustio skup zbog zastave Kosova

Vulin je rekao da je delegacija Vlade Srbije položila svoj vijenac na grob stotine hiljada umorenih ljudi, koji to zaslužuju, kao što zaslužuju uspomenu i pažnju i hiljade Srba koji su tamo pobijeni.

„Zato smo položili naš vijenac i pokazali koliko poštujemo i cijenimo sve one koji su ovdje stradali i koliko cijenimo ljudsku patnju i muku. Ali naša delegacija nije mogla da dozvoli da ćutke posmatramo kako se zastava lažne države Kosovo ovdje predstavlja kao prava država i kako se pozivaju kao da su bili dio anifašističke koalicije”, rekao je Vulin Tanjugu.

On je istakao da Kosovo za Srbiju nije država i ne može biti predstavljeno na bilo kakav drugačiji način, osim na način koji je dozvoljen.

„Ovdje se to nažalost nije dogodilo. Danima već govorimo, evo i ovdje govorimo, o tome kako nepoštovanje istorije može da dovede do zla. To se danas i desilo, kosovska zastava među državama ne može da bude, i to je zlo. Kosovska zastava nema što da traži među članicama antihitelerovske koalicije, među zemljama pobjednicama”, poručio je Vulin.

On je naznačio da Srbija ne može da dozvoli da se preko njenog suvereniteta i njenog ponosa gazi na ovako brutalan način.

„Zato smo uložili i ulažemo zvaničan protest, zato smo napustili nastavak komemoracije. Naše žrtve su ispoštovane, sve žrtve ovdje su ispoštovane, nijesmo dozvolili da se naše prisustvo na bilo koji način umanji, ali nećemo dozvoliti da se država Srbija gazi”, rekao je on.

Vulin, koji predvodi državnu ceremoniju obilježavanja 72 godine od oslobađanja logora Mauthauzen u Austriji, prethodno je otkrio novu spomen-ploču posvećenu Srbima koji su život izgubili u tom logoru i položio vijenac na toj ploči i spomeniku Jugoslovenima poginulim u Drugom svjetskom ratu.

Komemoraciji je prisustvovao i drzavni vrh Austrije. 

Tanjug

Komentari: 10

Darko

07. 05. 2017 - 20:44

Ovaj je dosa samo ovo da bi napravio hahahaahahahahahahahaha
sripovi & trikovi

07. 05. 2017 - 21:45

Zasto Srbija zavlači svugdje nos, posle genocida u Srebrenici I njenog negiranja tog zlog čina , šta reći o Srbiji. Šta bi se jos dogodilo da NATO alijansa ne prekide zle pohode barbara sa Balkana. Slrbijo stani I istinsko izvinjenje šalji narodima Balkana I traži krivce u samom sebi.
Furious Ann

08. 05. 2017 - 01:18

Sripovi & trikovi, Srbija treba , da zavlači nos u ovakve stvari'' nakon poklanih na najmonstruoznije načine 700 000 Srba, Roma, Jevreja, partizanskih Hrvata, npr. u Jasenovcu, ako kojim slučajem za njega nikada nisi čuo ili si možda poput hrvatskih nacionalista pa je tek nekih par ,,desetaka tisuća'' ljudi koje su opet nehotice hrvatski domobrani i ustaše ubili, a opet oni bili fini i branili Hrvatsku od ,,poganih'' Srba! Genocid u Srebrenici se desio i za to treba da snose odgovornost zločinci iz redova srpskog naroda, a i svi zločinci svuda kojih ima ne samo u srpskim redovima...lijepo je sve zločince u redovima svih naroda vidjeti,a ne samo one koji ti odgovaraju...treba li da posle klanja u Jasenovcu o kojima i kad se čita samo, čovjeku dobro nije do mjere da pada u nesvijest, da kažemo što Hrvatska ,zavlači nos' kad se pominju vukovarske žrtve ili slično i tako redom..zločin je zločin i čast podrazumijeva jasno ga tako nazvati čiji god da je..ni po babu, ni po stričevima
Popij kamomilicu

08. 05. 2017 - 02:15

dobro je za zivce oa neces bit "furious". Nije to dobro za srce srbsko, bre. Kosovo je drzava pa mjaukali vi do iznemoglosti ili ne. Vucic zna da je to stvarnost ali mu ne basta to da kaze narodu jer bi ga to kostalo pozicije. I ko sisa narod kad je u pitanju vlast bre??
Furious Ann

08. 05. 2017 - 12:19

''Furious'' ima i preneseno značenje i ne odnosi se samo na koleričan i uzburkani temperament, ali dobro, druga tema...hvala na savjetu, valja ga primijeniti sa i bez dobrih živaca..no, i ako su mi živci uznemireni nekad, nije savjest i donekle objektivnost da zločin nazovem zločinom čiji god da je i to nema veze sa tim čije mi je srce...prvo je ljudsko i treba da bude humano i moralno i tek onda ,,srpsko'', ,,srbsko'', .,,crnogorsko'', ,,malezijsko'' i čije god, a, moje jeste elementarno makar moralno i ti nikako ne možeš da znaš je li ,srbsko' ili nije...i, da, ovdje ne pričam u suštini čije je srce nego gdje je istina...i , bojim se da ne bi bio tako ravnodušan i pričao o ,mjaukanju do iznemoglosti' da je ostvaren naum iz projekta Velike Albanije da je i Podgorica i dio CG oduzet Crnoj Gori, jer ti izgleda djeluješ po principu ,,samo da komšiji crkne krava''...blago tebi...
Kamomilja ne pomaze

08. 05. 2017 - 19:13

Blago tebi sa takvom srbskom glavom. Zao mi je ali tu kamomilica ne pomaze, jer tu treba intervencija jedne legende kao nekadasnjeg velikog doktora Raskovica. Zao mi je.
stripovi & trikovi

08. 05. 2017 - 09:07

Izgleda da bi Srbija opet zločine iz drugog svjedskog rata na Drini I njenim pritokama prefarbala.Danas je savremenije vrijeme I koliko se god trudila Srbija da obnaete svijet a naročito komšije neće uspjeti.Neka traži krivca u samoj sebi kao Njemačka u drugom svjetskom ratu.
Furious Ann

08. 05. 2017 - 12:26

Stripovi & trikovi,izgleda da te mržnja prema Srbiji i žešća ostrašćenost čine živim žešće i ako si zbog toga srećniji, samo nastavi...to je tako ljudski i nisi sam u tome na ovom svijetu, mnogo ih je što funkcionišu po principu ,,sama je kriva što je silovana, nosila je mini-suknju'' i tako su i hiljade srpske djece po ustaškim logorima Gradiška i ostalim vjerovatno krivi bili što su skapavali i umirali od ustaških bajoneta, tj. majka Srbija kriva i za njih i za klanja u Jasenovcu i ispade Srbija kao nacistička Njemačka...i ko zna što bi sve još čovjek mogao od tebe čuti..ispade da je žrtva kriva što je žrtva...možda ne samo srpska nego redom sve žrtve ovog svijeta...kad je tako, lijepo je poželjeti ti otrežnjenje od tog teškog oklopa mržnje i neobjektivnosti i nemanja empatije nad nečijom nesrećom i nesvijesti da se sve to može opet desiti nekom pa i nama samima..i ne polemisati više s takvim mentalnim sklopom...
Geto

07. 05. 2017 - 21:57

Ne smeta njima samo njihova zastava , smetaju njima i mnoge druge !
A zasto ON pregovara

07. 05. 2017 - 22:31

sa Kosovom kad nisu drzava? Ej bre Vodza?? Ne moze i tamo i amo. Odredi se vise, nisi i nikada neces biti Tito!
Novi komentar