Zašto mrzim svog strica Hitlera: Članak iz 1939. otkriva rijetke detalje o životu nacističkog lidera

Vilijam Patrik Hitler (William Patrick Hitler), sin Hitlerovog brata Aloisa mlađeg, rođen je u Liverpulu u Britaniji, gdje je 1939. godine dao gotovo rijetki uvid u firerov život u tekstu koji je napisao za magazin "Look", pod nazivom: "Zašto mrzim svog strica Hitlera?"
Objavljeno: 08. 05. 2017 - 11:30 Promjenite veličinu teksta: A A A
Zasto mrzim svog strica Hitlera: Clanak iz 1939. otkriva rijetke detalje o zivotu nacistickog lidera

Tekst iz 1939. godine je objavljen 4.jula i imao je šest stranica, na kojima je opisan Hitlerov život u njegovoj rezidenciji u planinama.

Ilustrovani članak objavljen je prije samog početka Drugog svjetskog rata. Vilijam je opisao i svoju prvu posjetu stričevoj rezidenciji 1936. godine.

- Vozio sam do tamo zajedno sa prijateljima. Ušli smo u dvorište i Hitler je bio tamo sa nekoliko lijepih žena, svi su pili čaj. Kad nas je ugledao, uspravio se i došao do nas, a tokom koračanja je štapom udarao po cvijeću otkidajući im vrhove. Tad me je upozorio da nikad više nikome ne otkrijem da sam njegov bratanac. Zatim se vratio gostima i dalje žestoko udarajući po cvijeću – napisao je Vilijam.

On je otkrio i da su njegov otac, Alois i Adolf bili veoma bliski u to vrijeme.

Alois je radio kao konobar u Dablinu kad je upoznao Vilijamovu majku, sa kojom se oženio i kasnije su se preselili u Liverpul, gde se Vilijam rodio 1911. godine.

Dok je odrastao u Engleskoj, prezime Hitler je bilo itekako problematično za Vilijama, pa je on pokušao da pronađe posao u Njemačkoj. Njegova majka je kasnije tvrdila da je Vilijam zapravo pisao Hitleru tražeći bolji posao, što je dovelo do optužbi da je on pokušavao da ucjenjuje svog strica, piše "Daily Mail".

Smatra se da je Vilijam prijetio da će da kaže novinarima da je Hitlerov djed bio stari jevrejski trgovac. Prema navodima porodice, Vilijam je na kraju bio primoran da napusti Njemčku jer se usudio suprotstaviti stricu i odbio je da uzme njemačko državljanstvo. Otišao je 1939. godine sa majkom u SAD.

U jednom magazinu Vilijam je opisao kako je pisao tekstove o stricu u Engleskoj i da je zatim morao da se suoči sa njim u Berlinu.

- Objavio sam nekoliko članaka o svom stricu Hitleru kad sam se vratio u Englesku, nakon čega sam morao da otputujem u Berlin sa ocem i tetkom u Hitlerov hotel. Bio je bjesan kao ris, imao je divlje oči pune mržnje i suza u isto vrijeme, tjerao me je da obećam da ću da povučem sve svoje članke i prijetio je da će se ubiti ako napišem još nešto o njegovom privatnom životu - opisao je Vilijam.

U jednom dijelu članka opisao je i trenutak kad je porodica Hitler bila u rasulu, kad je umrla Adolfova polusestričina.

- Kad sam posjetio Berlin 1931. godine, porodica je bila na korak da se raspadne. Geli, kćerka Hitlerove i Aloisove polusestre, počinila je samoubistvo. Svi su znali da su ona i Hitler bili intimni i da je ona očekivala dijete, a to je bila činjenica koja je razbjesnela Hitlera. Njegov revolver nađen je pored Gelinog tijela - istakao je Hitlerov bratanac.

590ecc2e-6320-4440-8ed5-0ff60a0a0a64-william3

Vilijam je u svojim tekstovima opisao i posljednji momenat kad je video nacističkog lidera, svog strica.

- Nikad neću zaboraviti kad je posljednji put poslao po mene svoje ljude. Bio je loše raspoložen kad sam stigao. Vikao je i šetao uznemireno kao da iznosi neki politički stav - napisao jeVilijam, koji je kasnije uspio da dobije američko državljanstvo, a na strani SAD se i borio na Pacifiku kada je ranjen.

Nakon rata je živeo u Njujorku, a 1946. godine promijenio je prezime. Oženio se sestrom svog prijatelja sa kojom je imao tri sina. Umro je u Njujorku 1987. godine.

avaz.ba

Komentari: 0

Novi komentar