Tomić na Sajmu: Da nema Srba, ne bi imalo smisla biti Hrvat

Ljubitelji regionalnog filma i književnosti sinoć su imali priliku da prisustvuju predstavljanju filma „Ustav Republike Hrvatske“, zajedničkom projektu reditelja Rajka Grlića i pisca Anta Tomića, koji su bili gosti 12. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja.
Objavljeno: 08. 05. 2017 - 12:03 Promjenite veličinu teksta: A A A
Tomic na Sajmu: Da nema Srba, ne bi imalo smisla biti Hrvat

Kako je tom prilikom navedeno, film otvara pitanja ljudske saosjećajnosti, propituje korijene naše balkanske mržnje, priča o ljudima koji ne uspijevaju da izađu iz obrazaca mržnje, koji, potpuno zatvoreni, u drugima traže izvor svoje nesreće.

- To je priča o nama, o slojevima netrpeljivosti među narodima bivše Jugoslavije. To je i priča o hrabrosti čovjeka da otvoreno iskaže svoju seksualnu orijentaciju. „Ustav Republike Hrvatske“ je film o intimnim porodičnim tragedijama i o dugoj istoriji nerazumijevanja. Ja se i u svojim kolumnama bavim nacionalističkom mržnjom i nasiljem. To je nevolja koja nas sve jednako pogađa. Rajko i ja smo sve to onako pomno doživljavali i negdje nam se činilo da je to važna priča koju moramo ispričati. Negdje je film došao u dobrom trenutku. Ovaj zli trenutak je bio dobar trenutak za film - kazao je Ante Tomić.

Govoreći o naslovu ovog filmskog ostvarenja, Tomić je rekao da „zakoni moraju biti idealni“.

- Ali, meni je taj raskorak između tog idealnog zakona i ove užasne stvarnosti malo pa komičan. Taj ustav kao da je napisao neko da nam se ruga. Smiješno je koliko mi nismo ti ljudi koje ustav zamišlja – naveo je on i dodao „da nema Srba, ne bi imalo smisla biti Hrvat“.

- Mi jedni u drugima stalno vidimo klišeje. Cijela je ideja bila da možda iza tih klišeja, iza tih olako zalijepljenih imena postoje živa ljudska bića. Srbi i Hrvati su osuđeni na tu strašnu sličnost a toliko bi rado jedni od drugih pobjegli - rekao je Grlić.

- Tomić je odrastao na holivudskim filmovima, a ja na evropskim. Zato Tomić uvijek voli hepiendove, gdje su svi srećni i svi se žene na kraju. Ja volim da na kraju ljude vratim u tamu kojoj pripadaju. Tako je ovaj film nastao kao neka borba između nas dvoje i kraj je naizgled srećan ali suštinski nesrećan - rekao je Grlić.

Sajamska publika imala je zatim posebnu priliku da pogleda film „Ustav Republike Hrvatske“.

Današnje promocije počele su u 11 časova predstavljanjem SGGŠ „Inž. Marko Radević“, a program nastavlja promocije „Helen Doron“ i „Porta aperta“ od 12 časova i 30 minuta. „MladiInfo“ od 14 časova organizuju radionice, dok će Gojko Božović govoriti o svojoj knjizi posvećenoj Danilu Kišu sat kasnije. Crveni krst organizuje predavanje od 16 časova, a Zavod za udženike i nastavna sredstva iz Podgorice promoviše udžbenik DAISY od 17 časova.

Niz promocija otvaraju dramaturzi Nataša Nelević, od 18 časova, i Obrad Nenezić od 19 časova.

Nakon promocije djela Vladimira Tabaševića od 20 sati, publika će sat kasnije biti u prilici da čuje Aleksandra Bečanovića prvi put nakon što je dobio ovogodišnju Nagradu Evropske unije za književnost.

Komentari: 2

Tt

08. 05. 2017 - 12:51

To se moze reci i za dukljane. Izgubili bi razlog postojanja da nema srba. Ne bi imali koga da mrze
Guest_20730

08. 05. 2017 - 16:56

KOGA SRBI VOLE?VI STE U ZAVADI SA SVAKIM A NAJVISE SA HRISTOM
Novi komentar