Svilanoviću nagrada za unaprijeđenje ekonomske saradnje

Generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović dobio je nagradu dr Elemer Hantoš, kao priznanje za njegov rad na unaprijeđenju regionalne ekonomske saradnje u jugoistočnoj Evropi.
Objavljeno: 09. 05. 2017 - 13:34 Promjenite veličinu teksta: A A A
Svilanovicu nagrada za unaprijedenje ekonomske saradnje

Svilanoviću je nagradu na svečanoj ceremoniji u Beogradu u ponedjeljak uručio predsjednik Centralnoevropske fondacije (CEF) R. Čarls Eping.

Svilanović je kazao da je veoma polaskan na časti i povjerenju koje mu je CEF ukazao dodjelom tog priznanja. 

“Ovo nije samo potvrda dosadašnjeg rada nego i obaveza da posao na jačanju ekonomskih odnosa i saradnje u regionu bude nastavljen“, rekao je Svilanović i dodao da u jakim ekonomijama vidi ključ napretka regiona, a regionalnu saradnju i umrežavanje kao osnovni preduslov ekonomskog i sveukupnog napretka.

Eping je kazao da CEF dodjeljuje Svilanoviću nagradu prije svega za njegov neumorni rad na unaprijeđenju ekonomske saradnje u jugoistočnoj Evropi, pri tome podstičući politički i ekonomski razvoj u korist zemalja u regiji. 
 

Dr Elemer Hantoš je bio mađarski ekonomski stručnjak koji se zalagao za uspostavljanje ekonomske i trgovinske unije zemalja Podunavlja. 

Hantoš je osnovao ekonomske institute u Beču, Budimpešti, Brnu i Ženevi. Među prethodnim laureatima nagrade koja nosi njegovo ime su Đerđ Konrad, Adam Mihnik, Erhard Busek i Vaclav Havel.

Komentari: 0

Novi komentar