RATKOVIĆ: Ne treba formirati zajednički turistički proizvod sa Srbijom

Dobro je da se otvaraju novi, pretežno mali hoteli, i to sigurno utiče na smanjenje jaza između osnovnih i komplementarnih smještajnih kapaciteta. Međutim, taj pozitivan pomak se brzo neutrališe ubrzanom izgradnjom rezidencijalnih naselja i pojedinačnih solitera na primorju, tako da se nepovoljna struktura smještajnih kapaciteta dodatno pogoršava, kazao je u razgovoru za Portal Analitika dekan budvanskog Fakulteta za biznis i turizam prof. dr Rade Ratković.
Objavljeno: 10. 05. 2017 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je ocijenio da u Crnoj Gori postoji formalni, ali ne i stvarni konsenzus o pravcima i principima razvoja održivog turizma, imajući u vidu da se donose urbanistički planovi suprotni principima i strateškim pravcima održivog razvoja.

- Formalni konsenzus postoji u vidu Master plana razvoja turizma do 2020 godine. Stvarni konsenzus o tom strateškom planu razvoja turizma ne postoji, jer se donose urbanistički planovi suprotni principima održivog razvoja, i donose razvojne odluke koje opstruiraju realizaciju strateških razvojnih ciljeva iz Master plana- ističe Ratković.

Crna Gora i Srbija, po njegovom mišljenju, ne treba da formiraju zajednički turistički proizvod u kupališnom, ski i agroturizmu.

- To ne znači da sa Srbijom i drugim susjednim zemljama ne treba raditi zajedničke programe kao što su: manastirske ture, internacionalne kulturne ture i programi za prekomorska tržišta koja uključuju paket usluga u više zemalja- naveo je Ratković. 

ANALITIKA: Kako, prema Vašim informacijama, protiče predsezona i imate li projekcije kakvi bi mogli biti efekti?

RATKOVIĆ: Podatke imamo samo za prva tri mieseca. Iako su to zvanični podaci Monstata, ne možemo se baš zakleti da odražavaju pravo stanje stvari. Statistika bilježi u prva tri mjeseca rast turističkih dolazaka od 10 odsto i rast broja noćenja od osam procenata. Da li među evidentiranim „turistima“ ima radnika koji čekaju posao, ili stranaca koji ljetuju u svome stanu ili kući, ili je riječ pak o netačnom planu dužine prijavljenog boravka, možemo samo da nagađamo. Realno je prognozirati da će se statistički zabilježiti slična dinamika i za cijelu godinu. Izvjesno je da to neće biti vjerna slika stvarnog povećanja turističkog prometa, jer je izvan toga veliki turistički promet u sivoj zoni (najviše u sekundarnim stanovima). Dio, da tako kažem, neturista će biti evidentiran kao turisti, a dinamika može, dobrim dijelom, biti posljedica sistema evidentiranja, a ne samo realnih turističkih tokova.

ratkovic1

ANALITIKA: Kako su se turistički radnici pripremili za ljetnju sezonu? Da li imate utisak da se, što se tiče pripreme sezone, stvari popravljaju u zadnjih nekoliko godina?

RATKOVIĆ: Nema publikovanih informacija o pripremi sezone od strane turističkih poslenika. Međutim, vidljivo je da pripreme na destinacijskom nivou nijesu  bile, kao ni u posljednjih nekoliko godina, blagovremene. Radovi na putevima, uz zastoje i ograničenja saobraćaja, još uvijek traju, iako su gosti već tu. Na marketinškom destinacijskom planu nema nikakvih promjena. Ugovorena strategija turističkog marketinga Crne Gore još nije ugledala svjetlost dana, pa se čini da se neće moći primijeniti ni za narednu turističku sezonu.

ANALITIKA: Da li ostajete pri ranije saopštenom stavu da se polovina turističkog prometa u Crnoj Gori ne evidentira i da su najveći problem sekundarni stanovi, čiji su korisnici "neuhvatljivi" za nadležne inspekcije? Kako prevazići ovaj problem?

RATKOVIĆ: Taj problem, na žalost, poprima hronični karakter. Nema naznaka da neko želi da taj problem riješi. Riješenje, naravno, postoji. Mi smo imali riješen ovaj problem sve do početka 90-ih godina prošlog vijeka. Kada je država ovu materiju prepustila tržištu, desilo se ono što nam danas zadaje najviše glavobolje u turizmu. Rješenje podrazumijeva dobro organizovan turistički destinacijski menadžment, kao i adekvatnu poresku, urbanističku i turističku politiku. Treba postaviti sistem evidencije i izvještavanja unutar destinacijskog menadžmenta, pa ćemo brzo problem neprijavljenog turističkog prometa skinuti sa dnevnog reda.

ANALITIKA: Da li je, nakon što je lani otvoreno više desetina novih hotela, makar djelimično neutralisan jaz između broja kreveta u hotelskom u odnosu na privatni smještaj?

RATKOVIĆ: Dobro je da se otvaraju novi, pretežno mali hoteli, i to sigurno utiče na smanjenje gepa između osnovnih i komplementarnih smještajnih kapaciteta. Međutim, taj pozitivan pomak se brzo neutrališe ubrzanom izgradnjom rezidencijalnih naselja i pojedinačnih solitera na primorju, tako da se nepovoljna struktura smještajnih kapaciteta dodatno pogoršava.

ratkovic2

ANALITIKA: Slažete li se sa ocjenama da Crna Gora i Srbija treba da formiraju zajednički turistički proizvod?

RATKOVIĆ: Sigurno je da Srbija i Crna Gora ne mogu formirati zajednički turistički proizvod zasnovan na kupališnom turizmu, jer Srbija nema more i morske plaže. Drugačija je situacija sa Hrvatskom, gdje možemo integrisati zajedničke interese, posebno u nastupu na organizovanim turističkim tržištima. Srbija i Crna Gora ne trebaju imati ni zajednički ski proizvod, kao ni zajednički proizvod agroturizma. Tu se nalazimo u konkurentnom odnosu. To ne znači da sa Srbijom i drugim susjednim zemljama ne treba raditi zajedničke programe kao što su: manastirske ture, internacionalne kulturne ture, programi za prekomorska tržišta koja uključuju paket usluga u više zemalja…

ANALITIKA: Da li postoji konsenzus na nacionalnom nivou o pravcima i principima razvoja održivog turizma? Na čemu treba insistirati u narednoj fazi razvoja?

RATKOVIĆ: Formalni konsenzus postoji u vidu Master plana razvoja turizma do 2020 godine. Stvarni konsenzus o tom strateškom planu razvoja turizma ne postoji, jer se donose urbanistički planovi suprotni principima održivog razvoja, i donose razvojne odluke koje opstruiraju realizaciju strateških razvojnih ciljeva iz Master plana.

Siniša GORANOVIĆ

Komentari: 8

Guest_45060

10. 05. 2017 - 00:20

BRAVO!!! Svaka cast za hrabrost! DIJASPORA ( i crnogorsko pravoslavna) je uz vas gospodine Rotkovicu! Srbija zeli da preko ledja Crne Gore dovodi turiste! Da li bi srbije IKADA bila u partnerstvu sa CG da ONI imaju MORE, PLAZE, JEZERA, PLANINE, Kanjon Tare ... ?? Ne ! Nikad! Najgore je sto u stvari do laze njihovi radnici koji kod nas unistavaju sezonu!! Da svojim prostaklukom I mrznjom!! Crna Gora treba da iskljucivo ima crnogorske radnike za sezonu, studente, a ti restorani I objekti koji za posle ilegalce iz srbije I Republike srpske dati I'm kane po 10 hiljada Eura po jednom pa nece vjerujte ni pokusati. Inace poznajemo beogradjanina koji je radio na standu srbije I CG na dalekom istoku I covjek je tvrdio da su alike I hotele CG sluzile da se turisti privucu za srbiju!! Pricao je da je to samo bila postavka da se srbije sto ' jace predstavi'kaze nikoga nije boljela briga cak bi da govori o CG nego bi pricu skretali Prema Beogradu I srbjji I cak Durmitor slike prijazivali kao sr.
Тото

10. 05. 2017 - 11:38

То ће да одреди тржиште и приватни предузетници. Маши ти заставама и певај колико хоћеш.
Toto moz li odgovorit..

10. 05. 2017 - 12:34

Danas citam ,jer je na velika zvona objavljeno : Srbi u Kosovskom Parlamentu nece glasati za demarkaciju granice CG i Kosova ".Ja znam sto ces Ti reci na ovaj "pasjaluk" ,ali eto da cujem odgovor kako pravdas to .Ja kazem da "komsiji crkne krava ".. E sad na konto toga ,ima pravo g Ratkovic koji kaze...da sa konkurentnom turistickom privredom ,nije normalno praviti zajednicke nastupe na druga trzista .
zinat

10. 05. 2017 - 15:10

Dok ti odgovori Toto da ti ja recem da sam na mjestu kosovskih Srba glasao bih uvijek na stetu montenegra i to bez imalo grize savjesti . Toliko smo zasluziliako ne vise .
Zirat

10. 05. 2017 - 18:02

Zirat je ljepša riječ, znači bogatstvo. Nego ti si jedan od onih što bi prije na sebe nego na drugoga ako je drugi Srbin i uvijek bi prije na drugoga nego na sebe kad taj drugi nije Srbin. A ti sam nijesi Srbin no Veljesrbin - čitaj zinat Srbin.
Guest_79875

10. 05. 2017 - 12:22

[email protected] TO CE ODREDITI VLADA CG kao sto su ODREDILI sve od NATO pa do nezavisnosti!! A vi mozete mahati sa vasim kokardama!!! Crna Gora da pocisti svoje dvoriste od srbijanskih preduzetnika da NAM SVANE!!!! Da se ne uvozi hrana iz srbije nego od nasih Ljudi koji nemaju DJE da plasiraju svoje voce I povrce od srbijanskih proizvoda!! Voda crnogorska da se prodaje a ne voda iz srbije, najgoru vodu imaju u regionu!!! Paprene taxe uveitis da se zastiti domace trziste I domaci crnogorski proizvodjac!?
Sovereign

10. 05. 2017 - 18:30

Наша домовина Србија, без мора, са '"најгором" водом, "нељубазним" конобарима, без "врхунске" хране, без кањона и планина...прави више пара од туризма него бивша СР ЦГ. Какви сте не помаже вам "најљепше" море, "најбоља" вода, "врх" храна, "топ" услуга, "без" браће поштење... Прочитани сте и нико нормалан ко је једном био код вас се не враћа. Иду неписмени Срби што се боје да оду у иностранство а сада ће и Руси да вас прекриже. Тако да сте клот ускоро.
Mishko

10. 05. 2017 - 21:53

Profesore treba da znate da je dobitna kombinacija formiranje zajednickog turistickog prizvoda Crnogorsko primorje I Dubrovacka regija ka nekada,ako mislite pozitivno i ako se sijecate kako je bilo u zlatno doba naseg turizma!!!
Novi komentar