Alarmantno: Uskoro veliki zemljotres

Vodeći stručnjaci za zemljotrese poslali su alarmantno upozorenje da bi rased San Andreas mogao da se nalazi na ivici razornog zemljotresa koji bi pogodio područje Los Anđelesa i južne Kalifornije.
Objavljeno: 10. 05. 2017 - 12:53 Promjenite veličinu teksta: A A A

Tomas Džordan, direktor Centra za zemljotrese Južne Kalifornije, rekao je da je rased u kritičnom stanju i da bi potres mogao da uslijedi prilično brzo. 

San Andreas se nalazi na granici Sjevernoameričke i Pacifičke tektonske ploče i od 1857. i zemljotresa magnitude 7.9 stepeni Rihterove skale nije bilo snažnog potresa na tom području. 

Rased je jedan od mnogih koji razdvajaju tektonske ploče koje se kreću u približno istom smjeru prema sjeveru, ali Pacifička je brža, što znači da se između njih stalno stvara veliki stres. Džordan je upozorio da je stanje u sistemu San Andreas izuzetno napeto. 

“Južni dio raseda izgleda kao da je zapet i spreman za pucanje”, rekao je u govoru na konferenciji o zemljotresima u Kaliforniji. 

Pohvalio je napore čelnika u Los Anđelesu koji rade na tome da grad što spremnije dočeka eventualnu katastrofu. Radi se na jačanju konstrukcije starijih zgrada, a osnažuje se i snabdjevanje vodom i telekomunikaciona infrastruktura. 

Ipak, posljedice razornog zemljotresa bi mogle da budu ogromne. 

Scenario koji je objavljen prije 8 godina predviđa da bi u slučaju zemljotresa od 7.8 Rihtera na ovom dijelu raseda bilo čak 1.800 mrtvih, a materijalna šteta iznosila 213 milijardi dolara.

Komentari: 0

Novi komentar