Ne zanemarujte ulogu pulsa u procesu mršavljenja

Da li provjeravate puls na početku treninga, da li znate koji vam je maksimalni puls u toku rada, na koliko procenata od maksimuma je na kardio spravama? Koliko je puls bitan kao parametar intenziteta treninga, kako ga mjeriti i zašto ga mjerimo u oporavku?
Objavljeno: 10. 05. 2017 - 16:39 Promjenite veličinu teksta: A A A
Ne zanemarujte ulogu pulsa u procesu mrsavljenja

Mjerenje pulsa je veoma jednostavna radnja, postoji više načina a jedna od njih je i palpatorna metoda gdje mjerimo puls prstima odmah iznad korena šake ili na vratu. Potrebno je pažljivo brojati 60 sekundi i dobićemo trenutni puls. Pošto je 60 sekundi ipak previše, možete jednostavno mjeriti 10 sekundi i dobijeni broj otkucaja pomnožiti sa 6 i time dobijamo traženu vrijednost trenutnog pulsa. Već nekoliko godina i na našem tržištu postoje kvalitetni i cijenom pristupačni pulsmetri koji će u toku čitavog treninga mjeriti puls, a ukoliko dobro podesite može vas upozoravati da li ste u ciljanoj zoni ili iznad odnosno ispod nje. 

Nama je najinteresantnija uloga pulsa kod treninga redukcije telesne mase. Uz pomoć njega možete precizno dozirati opterećenje ali i određivati pauzu. 

Maksimalni puls za dame mjerite po formuli: 

226 - godine starosti = maksimalni puls, tako da ako vam je cilj da opterećenje na traci bude 70%, jednostavno dobijeni maksimalni puls pomnožite sa 0,7. Po mnogim autorima puls u oporavku je najbitniji pokazatelj kondicije sportiste, pa tako i rekreativca. Jedan od načina je da nakon dostizanja maksimalne vrijednosti pulsa prekinete sa radom i pratite koliko je vremena potrebno da se puls smanji na 120 otkucaja u minuti. Vrijednost zapisujete, i test povremeno ponavljate kako bi pratili napredak. 

Analiziraćemo 3 zone intenziteta fizičke aktivnosti: 

I zona 50%-60% od maksimalnog pulsa – lagana aktivnost, zagrijavanje, sporije sagorevanje masti. 

II zona 60% - 70% od maksimalnog pulsa – srednji intenzitet, zona sagorijevanja masti optimalnom brzinom.

III zona 70% - 80% od maksimalnog pulsa – visok intenzitet aerobnog vežbanja, pogodan za ozbiljnije rekreativce, možete biti u zoni sagorevanja masti ali ste veoma blizu granice da “iskočite”. 

b92

Komentari: 0

Novi komentar