ĐURANOVIĆ: Bilo je i miliona i transakcija

Mislio sam da sam u prošlom reagovanju jasno dokazao da postoje novčane transakcije preko računa Zapad banke koje dovode u vezu inostrane kompanije sa kompanijom biznismena Miodraga Davidovića. O zakonitosti poslovanja, istinitosti iskaza u bilansima, nijesam napisao jednu riječ, jer mi to nije posao, a vjerujem da ima u Crnoj Gori nadležnih institucija koje se time bave.
Objavljeno: 11. 05. 2017 - 08:36 Promjenite veličinu teksta: A A A

Zato mi nije jasna svrha ni prvog ni drugog "demantija" Zapad banke. U prvom negiraju nešto što nije napisano u Pobjedi. U drugom tvrde da su mi informacije proizvoljne (čitaj: neistinite) o kompanijama koje posluju sa bankom, pa – sve pozivajući se na institut bankarske tajne – kažu da ne mogu da vode polemiku "sa autorom teksta".

Stvarno, a zašto ste je onda počinjali? Zbog čega negirate podatke za koje znate da nijesu plod maštanja, zašto ne poštujete privatnost vaših klijenata koje sam svjesno u prvom reagovanju označio slovima abecede? Dobro, tražili ste, pa gledajte koliko ima proizvoljnosti ili netačnosti u mojim tvrdnjama.

Da krenemo od kompanije X, koja se u stvarnosti zove Calyptra invest, nerezidentno pravno lice sa stvarnim, opipljivim, računom u Zapad banci. Calyptra invest jeste, na osnovu papira u koje sam imao uvid, izistinski prometovala u Zapad banci - 590.000.000 eura i 426.000.000 dolara. Vjerujem da tu nema ništa nelegalno, niti sam u reagovanju imao o tome čak ni posrednih aluzija. To što se kolegijum Zapad banke upecao na udicu "jednog lijepog ljetnjeg dana", pa su mislili da će efektno poentirati i dokazati da nije bilo tog novca preko računa Zapad banke – to baš i nije moj problem.

Zašto je bitna Calyptra invest? Da bi, posredstvom još jednog pravnog lica, ovdašnje kompanije mješovitih crnogorsko-inostranih osnivača, došli do traga novčane transakcije sa kompanijom Miodraga Dake Davidovića, čije poslovanje u okviru istrage o finansiranju kampanje Demokratskog fronta i još nekih stranaka ispituje Specijalno tužilaštvo.

Dakle, Calyptra invest pozajmila je crnogorskoj kompaniji Y - koja je registrovana u Centralnom registru Privrednog suda pod imenom LM Residence - 420.000 eura. Mislim, i to je OK, mada kompanija LM Residence raspolaže osnivačkim ulogom od jednog (1) eura. Ali, ako već Calyptra hoće – može im se. Nemam namjeru da ulazim u motive zbog čega je Zapad banka firmi LM Residence, osnovanoj 28. juna 2016. godine, odobrila 7. jula 2016. godine – samo deset dana od osnivanja – kredit od 1.080.000 eura. To je pravo Zapad banke i stvar njihovog poslovanja.

Bitno je, međutim, konstatovati da je baš kompanija LM Residence "pozajmila" kompaniji Neksan d.o.o. nekih 1.200.000 eura. Vjerujem sa dobrim razlogom, za obavljanje nekog posla i nadam se da je taj posao obavljen na obostrano zadovoljstvo. Otkrivanje čitave ove transakcije, navođenje imena kompanija, poslužilo je za dokazivanje tvrdnje iz teksta Pobjede da je bilo "većih novčanih transakcija iz inostranstva" na račune kompanija povezanih sa Miodragom Dakom Davidovićem. Koji je u fokusu interesovanja – ne maliciozne Pobjede ili nabrijanog novinara – već institucija koje su zadužene da vode izviđaj.

Kao što vidite, ne pratim dalje trag novca iz "Neksana". Niti želim da čeprkam o jednom drugom kreditu, rekao bih upravo Zapad banke, koji je dat Davidovićevoj kompaniji i vraćen za, nemojte me držati za tačan datum, nepuna tri mjeseca. To su, ipak, vaše stvari. Ono što sam tvrdio u prvom reagovanju - da je bilo miliona i da je bilo transakcija - dokazao sam. Možda bi i Zapad banci bilo ugodnije da se nije uključivala u priču i, bez ikakve potrebe, skretala fokus priče.

U jučerašnjem reagovanju rekli ste da ste iscrpili polemiku. Moguće i da je polemika bila iscrpljujuća - vi sami, protiv mene jednog - ali vjerujem da je bila korektna. U svakom slučaju, na raspolaganju sam za svaku civilizovanu raspravu. Srdačan podrav, želim uspješno poslovanje i što manje polemika bez prijeke potrebe.

Draško ĐURANOVIĆ

Pobjeda

Komentari: 8

Mila K

11. 05. 2017 - 10:00

"O zakonitosti poslovanja, istinitosti iskaza u bilansima, nijesam napisao jednu riječ, jer mi to nije posao, ...: citat koji jasno dokazuje koliko neuspjesni ckl kada ne moze nesto da dokaze van svake sumnje koristi svako opravdanje da smanji samima sebi stetu etiketiranja u ime jalovog fiksera. A posao javnih djelatnika u ime istine, posebno cojske i sojske Crne Gore, bi trebao da bude upravo taj nevazni segment istinitosti iskaza u bilansima. Kakve traljavarije- bilansi, finansijski izvjestaji i slicne papiroloske gluposti toliko dosadne za kafanska podmetanja.
danilo s.

11. 05. 2017 - 11:49

Vec rekoh sebi, ne komentarisi Milu K. jer je to uzaludan posao. No, ko se moze uzdrzati kada nas Mila K. "nacionale" -ovako licemjerno progovara o demokratiji? Kazete Mila K. da je " da bi posao javnih djelatnika u ime istine, posebno cojske i sojske Crne Gore, trebao da bude upravo taj nevazni segment istinitosti iskaza u bilansima" Pa sto ne kritikovaste vase prijatelje iz Vijesti i Dana sto ne provjeravju cinjuenice, no, onako ,bez cinjenica - samo sa njihovom Bogom datim "pravom na sumnju" - razapese na krst i brutalno ismijase i uvijedise SDT Katnica? Onda je sve moglo? Da se spekulise i manipulise sa podacima - ovdje nasa Mila K - trazi potpune i strogo provjerene podatke? I njenu, alternativnu istinu?
Esencija zla

11. 05. 2017 - 17:08

Radim sa ljudima iz cijelog svijeta godinama. Danilo, ovakav nivo zla kakav posjeduju izvjesne osobe poput Mile Kasalice, nisam primjetio ni u naznakama. Dolazi sa lista koji 10 godina pise neosnovane clanke, koji se ne pozivaju na bilanse niti transakcije, nego ih ismijavaju. list koji na krst razapinje institucije popuit EU, osobe poput evropskih politicara ili glumaca ranga Depardjea, list koji je udarao ratne bubnjeve dok je DF jurisao ulicama na institucije istog sistema koji Mili danas sluzi kao kontraargument Djuranovicu. Ta osoba drzi pridike o moralu, sa jasnim monohromatskim motivima, braneci kriminalce iz par razloga:1) protiv su omrzene joj drzave 2) doprinose budzetu iz kojeg I ona prima platu. Ovo vise nije bezobrazluke, nego je patologija, cista patologija ...
"hehehe" novinarki

11. 05. 2017 - 16:51

Osoba manijakalno opterecena nekad Rankom K. danas Pobjedom, direktno iz alter ministarstva istine aka Vijesti. Ali kako ti u jednom slucaju govoris o zakonitosti poslovanja u kontekstu formalnih okvira postavjlnih institucijama ovog sistema, a u svim ostalim slucajevima kad bljujes otrov sa Vijesti, se istim institucijama potsmjevas. Pa za tebe je OEBS za potsmjevanje ("ko njih sta pita" velis). Dokle ces ovdje dolaziti da se cirkusiras u maniru zle I pakosne zene. Zasto ti formalin bilansi I finansijski izvjestaji nisu izvor analiza I zakljucaka, crla srpkinjo, nego blamiras I sebe I tvoj list upadajuci nevaspitano I drsko ovdje sa ovim histericnim komentarima. O stilu tvog pisanja po poput "Kakve traljavarije" ... drugi put
Momčilo,Pljevlja

11. 05. 2017 - 10:31

Čedi me što se oglasi Mila,sa velikim K,jer ona sve zna
Momčilova seja mila K...ka k..

12. 05. 2017 - 11:54

...cipan cio Momčilo...e bo?!!!!
Zbunjen

11. 05. 2017 - 16:09

Opet je počela zovi Abu khabira!
Anisa R.

12. 06. 2017 - 01:25

Komentari govore da je ovo prostor predvidjen za muski nabildani ego u kojem je vrijedjanje i omalovazavanje normalno .Mila K. pise dobre tekstove i za njihovu kvalitetu nije vazno gdje se objavljuju i jos manje kako se nacionalno osjeca.
Novi komentar