Vjenčali se i okončali svađu dva sela koja traje 300 godina

Dva sela Vušan i Juepu u kineskoj provinciji Fudžijan razdvaja rečica koja je šira malo više od jednog metra, ali međusobna netrpeljivost trajala je duže od 300 godina dok se dvoje mladih iz različitih sela nisu zaljubili i vjenčali u tajnosti.
Objavljeno: 11. 05. 2017 - 12:35 Promjenite veličinu teksta: A A A

Sela su vjekovima imala neobičnu tradiciju koja je zabranjivala ljudima da se vjenčaju sa osobom iz sela preko puta reke, prenosi vijetnamski „VIR“. 
“Niko ne zna kada je tačno počela zabrana venčavanja sa mještaninom drugog sela. Znamo samo da smo se više od 300 godina svađali oko prava na korišćenje vode”, rekao je Vang Hongdong, sekretar komunističke partije u Vušanu. 
Svađa je vremenom prerasla u kletvu prema kojoj brak sa osobom iz rivalskog sela može da vodi samo ka nesreći. Rivalitet se prenosio sa generacije na generaciju. 
“Prije 40 godina ponovo su krenule svađe između sela, ali se vremenom situacija polako smirivala. Posebno je mirno posljednjih deset godina. Počeli smo zajedno da izgrađujemo fabriku cipela, a mlađi se sada lijepo slažu”, dodaje Hongdong. 
Mještanima sela i dalje je bilo zabranjeno da se vjenčavaju sa stanovnikom suprotnog sela i to se poštovalo sve dok se prije tri godine djevojka iz Juepua nije zaljubila u mladića iz Vušana. 
“Obje njihove porodice su čvrsto vjerovale u kletvu i protivile su se njihovom braku”, zaključuje Hongdong. 
Mladić i djevojka su se ipak venčali, ali su bili primorani da napuste Fudžijan i preselili su se u provinciju koja je od njihove udaljena oko 1.500 kilometara. Ipak su se 2015. godine vratili u svoja sela da proslave svoj brak u mladoženjinoj kući, ali se mladini roditelji nisu pojavili na proslavi. 
Na kraju mještani oba sela su prestali da vjeruju u kletvu kada je djevojka rodila dva prelijepa dječaka. Kako bi zvanično obilježili pomirenje i ukinuli zabranu brakova, dva sela su organizovala ceremoniju kojoj su prisustvovali budistički i komunistički zvaničnici. 
Ceremoniji je prisustvovalo oko 500 ljudi. 

b92

Komentari: 0

Novi komentar