DAMJANOVIĆ: Podrška otvaranju novih mogućnosti za crnogorske istraživače

Ministarka nauke dr Sanja Damjanović boravi u Briselu, gdje se danas sastala sa Komesarom za nauku i inovacije Karlosom Moedasom. Cilj sastanka bilo je predstavljanje napretka u oblasti nauke i istraživanja u Crnoj Gori, uspostavljanje novih instrumenata i inicijativa koje će ojačati crnogorski naučno-istraživački sistem, ali i otvoriti nove mogućnosti crnogorskim istraživačima.
Objavljeno: 11. 05. 2017 - 13:12 Promjenite veličinu teksta: A A A

-Ministarka Damjanović predstavila je Komesaru Inicijativu za osnivanje međunarodnog Instituta za održive tehnologije na Balkanu. Ona je predočila konkretni idejni naučni koncept instituta i istakla da je svjesna činjenice da EU već godinama traži dobar i ozbiljan projekat koji će na određeni način “oživjeti” Zapadni Balkan i približiti ga ostatku Evrope. Damjanović je apostrofirala važnost ove inicijative, objašnjavajući da je riječ ne samo o projektu koji je važan za Crnu Goru, već čitav Balkan, nevezano u kojoj zemlji regiona će institut biti smješten- saopšteno je Portalu Analitika sa sastanka. 

Komesar Moedas dao je punu podršku ovoj inicijativi, saglasivši se sa ministarkom da EK traži upravo ovakve inicijative, te da je Balkan određeni prioritet u narednom periodu. On je posebnu podršku najavio za program edukacije mladih naučnika, sa kojim bi trebalo početi već naredne godine. Sličan model EK primijenila je u slučaju SESAME projekta, u Jordanu, koji je u značajnom obimu finansiran iz sredstava EU.

-Sastanak je bio prilika i da se prodiskutuje status Crne Gore u Okvirnom programa za nauku i inovacije H2020, gdje je ministarka Damjanović predočila niz koraka koje je Crna Gora preduzela na putu povećanja učešća, što je jedan od prioriteta. Takođe, Komesar je pohvalio aktivnosti Crne Gore na planu uspostavljanja Strategije pametne specijalizacije, dokumenta koji je od presudnog značaja za dalji razvojni pravac naučne politike u Crnog Gori, jer treba da trasira najuže moguće prioritete, koji će slijediti i razvoja nauke. Ministarka Damjanović danas će razgovarati i sa Jan David Malo-om, direktorom za inovacije i otvorenu nauku- navedeno je u saopštenju. 

Komentari: 0

Novi komentar