BLONDIE, ALBUM „POLLINATOR“: Prokockana hemija

Vatreni dvojac zvuči istrošeno poslije četiri i po decenije fenomenalne karijere. Od 11 pjesama na novom albumu samo je singl „Doom or Destiny“ vrijedan preslušavanja
Objavljeno: 12. 05. 2017 - 11:35 Promjenite veličinu teksta: A A A

Biće da nas je Debi Heri žestoko potcijenila, i to ne zbog stihova „ljudska bića su glupe stvari“ u novoj pjesmi „My Monster“, obradi starog hita Džonija Mara, gitariste benda The Smiths. Zašto, o zašto veliki bendovi sa decenijama staža i presušenom kreativnošću insistiraju na snimanju longplay albuma?

Odgovor je negdje između džeparenja fanova i potrebe da se dokaže kako oni i dalje TO mogu. Rezultati su većinom isti – pjesme nabacane bez koncepta, na kojima gostuje niz drugih zvijezda i odaje počast velikanu. Da, Blondie jeste bend koji je došao u fazu kada mu se odaje počast. Nakon četiri i po decenije karijere, dobro je što su uopšte dogurali do ovog „statusa“.

Sjajan početak

Četiri i po decenije nakon što se vatrena hemija njujorškog muzičara Krisa Stajna i plejbojeve zečice, bivše konobarice i povremene pjevačice Debi Heri usmjerila u stvaranje velike pank-institucije Blondie, došli smo do situacije u kojoj ovaj dvojac potpisuje okruglo dvije pjesme albuma!

Najbolja je jedna od njih, pjesma „Doom or Destiny“. Ona i „Long Time“ (druga na ploči) objavljene su kao singlovi uoči izlaska „Pollinatora“. Singlovi su bili dovoljni da nas Blondie podsjeti zbog čega je bitan u svijetu muzike. Skrećući daleko od pank-osnove i lako se igrajući sa diskom ili regeom, elektropopom ili zvukom novotalasnog roka, ovo je ipak uvijek bio odličan pop bend. I nikada nije bježao od toga. Čak je i uspijevao da ostane aktuelan, odbrani stav i ispravi kičmu.

Strmoglavi pad

Zbog toga je neshvatljiva odluka Debi Heri da u pripremu albuma uđe tako što će pitati fanove sa kim žele da bend sarađuje na albumu „Pollinator“. Na listu su, osim britanske alternativne ikone Mara, upali i australijska senzacija Sia, britanska perjanica dens-trenda Charli XCX, moderna r'n'b ikona Dev Hajns (Blood Orange)...

Rezultat je čudnjikavi bućkuriš kom fali vezivno tkivo. Koliko god bila jaka i harizmatična, Debi Heri nije uspjela da ga iznese. U završnici tek postaje jasno koliko je album nebitan – ne uspijeva da ga izvuče ni deveta od 11 pjesama, numera „Love Level“, koju su uradili Heri i Stajn.

Jedino što je korektno u vezi sa albumom je privrženost ovog njujorškog benda britanskoj publici – „Pollinator“ zvuči vrlo ostrvski. Blondie zna gdje je uvijek najbolje prolazio, kao jedini američki bend sa hitovima na vrhu britanskih lista tokom sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih. Pjesma „Doom or Destiny“ samo je nastavila taj niz. 

Ocjena: 48/100

Link: https://www.youtube.com/watch?v=0kPk2ZRuARE&list=PL1M9lQ5YAxEEUgpWZX_mC-PrHcDXZ_g0a

FOTO: stereogum.com

 

Komentari: 0

Novi komentar